• MILIÓN DETÍ S JEDNOU VEĽKOU MISIOU – ZACHRÁNIŤ NAŠICH STARÝCH RODIČOV

          •      Žiaci 4. ročníka sa pod vedením pani zástupkyne PaedDr. Kristíny Virág zapoja od budúceho týždňa do nového projektu HRDINOVIA FAST.

                 Je to ocenená vzdelávacia iniciatíva, ktorá sa zameriava na zvýšenie povedomia o príznakoch mozgovej príhody a potrebe rýchlej akcie. Využíva úžasné nadšenie detí pre učenie a zdieľanie a podporuje šírenie vedomostí do zvyšku rodiny, najmä smerom k starým rodičom.

                 Projekt bude v tomto školskom roku trvať 5 týždňov a budeme v ňom pokračovať aj v ďalšom školskom roku.

          • DEŇ MATIEK

          • „Mama je osobou, ktorá môže nahradiť všetkých ostatných, no ju nemôže nahradiť nik.“

            (Kardinál Mermillod)

             

            Na Slovensku sa už historicky viaže druhá májová nedeľa s oslavou Dňa matiek.Tohto roku padla druhá májová nedeľa na 8. mája. Tento deň je na Slovensku každoročne venovaný najdôležitejším osobám v našich životoch – našim drahým mamičkám.

            Každá mama si zaslúži úctu, pretože na svet priniesla nový život. Dňa 6.5.2022 naši žiaci na znak vďaky za ich obetavosť, starostlivosť a nekonečnú láskuvenovali svojim mamám pestrý kultúrny program.

            Niektorí z nich vystúpili na javisko celkom sebavedome, avšak mnohí stáli na javisku prvýkrát, vstupovali naň len bojazlivými krôčikmi a hľadali oporu v očiach svojich mám. Preto sme radi, že ste ich pozvanie prijali a podporili ich milým úsmevom a obrovským potleskom.

            Všetci žiaci pristupovali k prípravám veľmi zodpovedne, pretože každý z nich chcel potešiť tú svoju najmilovanejšiu mamičku. Po týždňoch náročnej práci učiteľov, ktorí venovali svoj čas príprave žiakov na vystúpenie, môžeme povedať, že to Vaše deti zvládli vynikajúco. Mali ste možnosť vypočuť si nádherné básne, piesne, zazneli skladby na hudobných nástrojoch, niektorí žiaci nás pobavili svojimi scénkami či tancami rôzneho druhu a štýlu. Na záver každá mamička dostala od svojho dieťaťa kvietok ako znak lásky a vďaky.

            Ako sa vyjadrila na konci predstavenia aj pani zástupkyňa, PaedDr. Kristína Virág: Tak, ako sme hrdí na našich žiakov my – učitelia, tak môžete byť hrdé i Vy, milé mamičky. Pretože Vaše deti sa na tento deň pripravovali dlhé týždne a mesiace, len aby potešili Vás, a aby Vám na tvári vyčarovali úsmev, alebo nahnali do očí slzičky radosti.

            Milé mamičky, babičky, prababičky! Zo srdca Vám prajeme všetko najlepšie k Vášmu sviatku, užite si tento deň v kruhu Vašich milovaných detí a buďte vďačné za každý jeden okamih strávený s nimi. Pretože tak, ako je pre dieťa najdôležitejšou osobou mama, tak pre mamu je zas najdôležitejšie jej dieťa.

          • BESEDA O TURKOCH

          • Dňa 26. 4. 2022 našu školu navštívila cnená návšteva RNDr. Miroslav Eliáš. Muzejník, historik a spisovateľ. Tento cnený a uznávaný historik prišiel žiakom 7. ročníka na besedu vysvetliť problematiku Turcov na našom území.

            Hlavnou témou besedy bola Moháčska katastrofa a jej vplyv na našu históriu. 29. augusta 1526 sa pri maďarskom meste Moháč, asi 180 km južne od Budapešti, odohrala bitka, ktorú môžeme nazvať „moháčska katastrofa“. Vojsko mladého uhorského kráľa Ľudovíta II. Jagelovského bolo porazené osmanskou (tureckou) armádou, vedenou sultánom Sülejmanom I. Nádherným. Bitka pri Moháči bola jedna z najdôležitejších bitiek prvej polovice 16. storočia. Táto porážka otvorila Turkom dvere do Uhorska. Žiaci boli na besedu pripravení a téma ich veľmi zaujímala, takže sa pýtali množstvo zaujímavých otázok, na ktorých RNDr. Miroslav Eliáš rád a ochotne odpovedal.

            Beseda bola veľmi zaujímavá a žiaci sa naučili množstvo zaujímavých informácií. Ďakujeme pánovi učiteľovi Mgr. Jaroslavovi Kmeťovi, ktorý túto besedu zabezpečil.

                                                                                                                        PaedDr. Kristína Virág – ZRŠ

          • DEŇ NARCISOV – sme radi, že môžeme

          • Dňa 28. apríla sa na našej škole uskutočnila dobročinná zbierka pri príležitosti - Dňa narcisov. Každý, kto si narcis pripol na svoj odev, vyjadril týmto gestom podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou. Vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničky dobrovoľníkov.

            Naša škola pri každej možnej príležitosti vedie žiakov k tomu, aby pomohli ľuďom v núdzi. Do tejto zbierky sa opakovane zapojili aj naši žiaci, pedagógovia a zamestnanci školy. Veľa školákov si prinieslo peniažky zo svojej pokladničky, len aby týmto gestom pomohli svojim rovesníkom, deťom, ktorí bojujú s touto zákernou chorobou. Za svoj šľachetný čin dostali narcis, ktorý si mohli pripnúť na odev alebo tašku. Celá naša škola bola zaplavená žltými narcismi. Keďže ochota pomáhať je jednou z najkrajších vlastnosť, patrí im veľké ďakujem. Poďakovanie patrí aj rodičom za spolupatričnosť a podporu, veď bez ich prispenia by sa žiaci pripojiť nevedeli. 

                                                                                                                                              PaedDr. Kristína Virág - ZRŠ

          • Deň Zeme

          •      Je potrebné si uvedomiť, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné a prostredníctvom spoločného celosvetového úsilia je dôležité chrániť jej poklady pre budúce generácie ľudí a ostatných tvorov žijúcich na Zemi. Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22.apríla. Ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia.

                 Na našej škole sme tento rok Deň Zeme slávili 21. 4. 2022. Žiaci 2. stupňa pod vedením učiteľov rozoberali tému šetrenia životného prostredia. Svoju tvorivosť využili pri výrobe „ekovýrobkov“. Dokázali, že aj nepotrebný odpadový materiál môže vhodne poslúžiť na výrobu zaujímavých dekoračných predmetov.  Časť dňa sme venovali aj športovaniu a prechádzke obcou, aby sme ukázali, že to ide aj bez dopravných prostriedkov. Všetci spoločne sme aspoň  čiastočne odbremenili našu obec od odpadového materiálu, ktorý sme trpezlivo všetci zbierali. Žiaci 4. ročníka vyrobili EKOPLAGÁT a EKOLOGICKÉ DESATORO.

                 Bol to skvelý Deň Zeme. Bodaj by takýchto dní bolo čoraz viac a viac. Ďakujem všetkým pedagógom za peknú akciu, hlavne pani učiteľke PaedDr. Denise Marekovej a Ing. Zuzane Rehákovej.

                                                                                                                                          PaedDr. Kristína Virág – ZRŠ

             

          • Slávnostný zápis žiakov do 1. ročníka

          • Slávnostný zápis žiakov do 1. ročníka ZŠ v školskom roku 2022/2023 sa na našej škole uskutočnil dňa 14. apríla 2022.  Budúci prváci na zápis prichádzali v sprievode svojich rodičov.  Tri pani učiteľky 1. stupňa  Mgr. Andrea Laczkóová, Mgr. Veronika Balková a PaedDr. Adriana Valachová  s radosťou očakávali budúcich školákov, ktorí si zvedavo prezreli triedu, v ktorej sa budú už od septembra denne učiť, zasadli do lavíc a vyskúšali si aké je to byť „veľkým školákom“.   Zápisu sa zúčastnilo 11 detí, z toho 4 dievčatá a 7 chlapcov.  Pani učiteľky sledovali,  aké sú detičky šikovné. Všetky detičky dostali sladkú odmenu a malý darček.

                 S budúcou triednou pani učiteľkou  sa opäť stretnú už v septembri pri nástupe do školy. Budúcim prvákom blahoželáme a už teraz sa na nich tešíme. 

                 Ďakujeme rodičom za prejavenú dôveru.

                                                                                                                                      PaedDr. Kristína Virág – ZRŠ

          • Vajíčkobranie

          •      Túto tradíciu na našej škole obnovili pani vychovnávateľky Mgr. Nikola Závodská a Mgr. Barbora Rusnák Slabáková  v spolupráci s Komunitným centrov v Pribete. Pripravili pre žiakov  novú veľkonočnú akciu. Išlo o  jednu zo starých veľkonočných tradícií – hľadanie vajíčok, čiže vajíčkobranie, ktoré sa uskutočnilo v parku pred rímskokatolíckym kostolom  v Pribete.

                 Pani vychovávateľky chceli žiakom ukázať, že aj v tejto zložitej dobe sa dá Veľká noc osláviť zábavne a inak než tradične. Keďže deti milujú prekvapenia, čaro zábavného vajíčkobrania im ho doprialo.  Za každé nájdené vajíčko  deti dostali sladkosť. Bolo  krásne, slnečné počasie a deti boli veľmi šikovné, za odmenu okrem cukríkov dostali aj chutné muffiny :)

               Hoci sa na tento pôvodne germánsky zvyk už takmer pozabudlo, korene tradície hľadania vajec schovaných zajačikom na našom území siahajú až do 16. storočia.

          • Prvá dôležitá skúška

          •      Monitor býva pre deviatakov prvou veľkou dôležitou skúškou. Niektorí žiaci už teraz rozmýšľajú, ako ho 6. 4. 2022 zvládli, veď je dôležitým prvkom pri prijímaní na strednú školu. Overovania vedomostí sa zúčastnilo 16 žiakov, 8 dievčat a 8 chlapcov, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín.
                 Žiaci pristupovali k testovaniu mimoriadne svedomito, nakoľko vedia, že vykonali jednu z dôležitých skúšok svojho života. Bola to prvý skúška, kde žiaci dokázali, čo s naučili na základnej škole.
                 Úlohy boli náročné, využili do poslednej chvíle čas, ktorý bol na testovanie určený.

          • Vzácna návšteva

          • Včera, 4. 4. 2022 o 10. 00 hodine navštívila našu školu nesmierne vzácna návšteva, Mgr. Zuzana Rehák Štefečeková, slovenská športová strelkyňa celosvetového významu,   súťažiaca v disciplíne trap, ktorá je držiteľkou zlatej medaily z Letných olympijských hier z roku 2020 a dvoch strieborných medailí z olympijských hier 2008 a 2012, ako aj trojnásobná majsterka sveta v tejto istej disciplíne.

                 Mgr. Zuzana Rehák Štefečeková  prijala pozvanie pani  zástupkyne PaedDr. Kristíny Virág.   Žiaci, aj učitelia sa na túto návštevu nesmierne tešili. Hneď pri vchode do školy  pani Mgr. Štefečekovú  privítal starosta obce Pribeta, pán Norber Zsitva, ako aj zástupkyňa školy, PaedDr. Kristína Virág.  Besedu uvádzal žiak 9. ročníka Samuel Bardoun, ktorý na úvod predstavil našu školu, a potom v krátkosti pani Mgr. Štefečekovú žiakom. Potom slovo odovzdal pani Mgr. Štefečekovej, ktorá nám porozprávala o svojej kariére, hovorila o zaujímavostiach zo svojho športového života. Na krátkom filme vysvetlila, ako prebieha súťaž na svetovej úrovni. Pani Mgr. Štefečeková viac ako hodinu neúnavne odpovedala na otázky žiakov.  Ukázala žiakom, ako treba zložiť zbraň, ale aj to, ako opatrne treba so zbraňou zaobchádzať. Vysvetlila princíp trapu, žiaci si mohli vyskúšať, držanie zbrane.  Všetky deti sa s pani Mgr. Štefečekovou odfotili a nasledovala tak túžobne očakávaná autogramiáda.

                 Ďakujeme veľmi pekne pani Mgr. Štefečekovej, že prijala naše pozvanie a svojou bezprostrednosťou a láskavosťou spríjemnila náš deň.

          • Popoludnie s rozprávkami – Noc s Andersenom

          •            V piatok popoludní 1. apríla sa aj naša škola zapojila do 17. ročníka medzinárodného podujatia na podporu čítania – Noc s Andersenom. Popri H. Ch. Andersenovi sme si pripomenuli aj autorky detských kníh, ktoré tento rok oslavovali významné výročia: Ľudmila Podjavorinská – 150. výročie narodenia,Elena Čepčeková – 100. výročie narodenia a Astrid Lindgrenová – 115. výročie narodenia.

                        Všetky aktivity boli prepojené témou šiat a obliekania sa. Začali sme spoločným čítaním rozprávky Hansa Christiana Andersena – Cisárove nové šaty, ktorá bola po prvýkrát uverejnená pred 185 rokmi. Každý žiak prečítal kúsok rozprávky a ukázal tak spolužiakom, ako pekne vie nahlas čítať. Po prečítaní rozprávky sme si zasúťažili v rozprávkovom kvíze,v ktorom sme podľa ilustrácií hádali rozprávky. Pripomenuli sme si aj slávneho ilustrátora Ľudovíta Fullu a zopakovali sme si, kto je to ilustrátor a čo je to ilustrácia. Potom sme sa aj my zahrali na ilustrátorov.

                        Ako prípravu na rozprávkové popoludnie si každá trieda na hodine čítania prečítala príbeh z detskej knižky od už spomínaných autoriek a vytvorila ilustráciu k tomuto príbehu. Prváci si prečítali od Ľudmily Podjavorinskej príbeh šibalských vrabčiakov Čin Čin, druháci čítali príbeh Motýlie šaty o nespokojnej lienke od Eleny Čepčekovej, tretiaci čítali o Pipi Dlhej Pančuche od Astrid Lindgrenovej a štvrtáci si prečítali príbeh dvoch nezbedných opičiek Kiki a Miki, ktoré sa zamotali pri obliekaní do svetrov.

                        Najväčší úspech mala módna prehliadka, v ktorej sa deti v určenom časovom limite mali obliecť ako literárna postava. Pani učiteľky pripravili pre deti kútik s módnym oblečením, v  ktorom si deti mohli vybrať vhodné oblečenie. Sukne, šaty, blúzky, vesty, čiapky, klobúky, šatky, kabelky, šperky, hodinky, topánky na vysokom opätku, tanečné topánky, kravaty – upútali pozornosť detí už pri vstupe do školskej knižnice. Privítala ich aj vôňa práve upečených vaflí, na ktorých si v prestávke aj pochutnali. V ponuke bol aj chlieb s cibuľou a jablkový džús.

                        Záver popoludnia s rozprávkami patril hravému literárnemu súťaženiu – deti hľadali v maxiosemsmerovke mená rozprávkových postáv, skladali obrázky z rozprávkového puzzle, zahrali si rozprávkové pexeso, tvorili ďalšie ilustrácie. Rozprávkové popoludnie sme ukončili výstavkou vytvorených ilustrácií.

             

                                                                                                                             PaedDr. Adriana Valachová

          • Súťaž v prednese slovenských ľudových povestí – Šaliansky Maťko

          •  

            Po dvojročnej pauze, ktorú spôsobila nepriaznivá pandemická situácia, sa tento rok koná už 27. ročník celoslovenskej súťaže Šaliansky Maťko J. C. Hronského.

            Dňa 31.3.2022 sa v našom okresnom meste Komárno uskutočnilo okresné kolo tejto recitačnej súťaže. Sme radi, že i naši žiaci sa konečne mohli zúčastniť a reprezentovať našu školu aj na umeleckej súťaži nielen v online priestore, ale mali možnosť zažiť atmosféru tejto súťaže priamo v priestoroch Domu Matice Slovenskej v Komárne.

            V prvej kategórii nás reprezentoval žiak Zsolt Záhorcsek, ktorý sa so svojou povesťou umiestnil na krásnom 3. mieste. V druhej kategórii predniesla svoju povesť žiačka 5. ročníka, Patrícia Petrešová, ktorá v silnej konkurencii naozaj úspešne obstála.

            Našim žiakom srdečne blahoželáme a prajeme im ďalšie úspechy v podobnej činnosti. 

            Za prípravu ďakujeme pani učiteľkám Mgr. Andrei Laczkóovej a Petre Janovičovej. 

             

          • Návšteva predškolákov v našej škole

          •  

                 Včera 30. 3. 2022 v stredu k nám prišli na návštevu kamaráti predškoláci z MŠ spolu s pani učiteľkou Bc. Paulínou Führichovou.  Bola to sa  pre našich prváčikov veľmi milá návšteva, nakoľko všetky detičky sa poznali zo škôlky.

                 Po prvý krát sa pozreli, kam zasadnú  do školských lavíc a pozorne sledovali prácu pani učiteľky Mgr. Veroniky Balhovej s deťmi. Prváci im  ukázali, čo všetko sa od septembra naučili.  Čítali rozprávku, počítali, písali na tabuľu spievali po anglicky, tancovali a snažili sa do všetkých aktivít zapájať aj svojich kamarátov predškolákov.  Aj predškoláci mali pre našich prváčikov pripravené prekvapenie.  Zaspievali  svojim kamarátom pesničky a dokázali, že sa už sa už nehanbia  a na školu sú pripravení. Prežívali radosť, že si mohli vyskúšať, aké je to byť prvákom - vyskúšať si „školácke učivo“ a sedieť  na stoličkách „veľkých“ prvákov.

               Zo školy odchádzali veselí,  s nezabudnuteľnými zážitkami s darčekmi, ktoré im vlastnoručne vyrobili naši prváci. Na záver s úsmevom predškoláci skonštatovali, že už teraz sa tešia do školy.

                                                                                                                             Mgr. Veronika Balhová

             

          • 7. ročník Medzinárodnej technickej olympiády na VŠTE v Českých Budějoviciach

          • 24. a 25. marca 2022 prebiehala na Vysokej škole technickej a ekonomickej v Českých Budějoviciach Medzinárodná technická olympiáda organizovaná Technickým a vzdelávacím konzorciom pri VŠTE. Tejto olympiády sa zúčastnili aj naši žiaci Tomáš Hóka z 7. triedy a z 8. triedy Kornel Ölvecký pod vedením pani učiteľky Ing. Zuzany Rehákovej. 

                 Olympiáda bola súťažou pre jednotlivcov či tímy zo stredných škôl, gymnázií a základných škôl z Českej republiky a Slovenska. Súťaže sa mohli zúčastniť aj študenti škôl, ktoré nie sú členmi konzorcia. Súťažiaci alebo tímy boli vedení pedagógom z danej školy. Téma súťažných prác nebola pevne daná.

                 Vysoká škola technická a ekonomická poskytla možnosť konzultácií s určenými odborníkmi k jednotlivým témam, taktiež poskytla možnosť využitia laboratórnych priestorov na potrebné merania v rámci experimentov.

                 Medzinárodná technická olympiáda prebehla pod záštitou rektora VŠTE:  Ing. Vojtěcha Stehela, MBA, PhD., Českej strojníckej spoločnosti a Technického a vzdelávacieho konzorcia.

               23. marca  poobedňajších hodinách sme a vybrali na cestu do Českej republiky. Ubytovanie sme mali zabezpečené na internáte Strednej odbornej školy strojníckej a elektrotechnickej vo Velešíne .

               24. marca hneď po raňajkách sme sa vybrali na miesto konania medzinárodnej technickej olympiády na VŠTE do Českých Budějovíc. O 9:00 Začalo zahájenie Medzinárodnej Technickej olympiády. Úvodné slovo na privítanie mal rektor VŠTE:  Ing. Vojtěch Stehel, MBA, PhD.  a riaditeľ úseku vnútorných vzťahov Ing. Peter Oros.

            Následne po privítaní sme sa presunuli do učebne kde prebiehala samotná prezentácia súťažných prác. Žiaci prezentovali svoje práce pred štvorčlennou komisiou, ktorá hodnotila prezentáciu a vystupovanie, využiteľnosť v praxi a pridanú hodnotu práce.  

            Následne po privítaní sme sa presunuli do učebne kde prebiehala samotná prezentácia súťažných prác. Žiaci prezentovali svoje práce pred štvorčlennou komisiou, ktorá hodnotila prezentáciu a vystupovanie, využiteľnosť v praxi a pridanú hodnotu práce.

            Po samotnej prezentácii sme mali možnosť navštíviť Pivovar Budvar v Českých Budějoviciach.

            Poobede o 16 tej hodine  nasledovalo vyhlásenie výsledkov olympiády. Preberanie ceny za 3. miesto: cenu odovzdávali (riaditeľ úseku vnútorných vzťahov Ing. Peter Oros a  riaditeľ Strednej odbornej školy strojníckej a elektrotechnickej Ing. Bc. Milan Timko.

            Naši žiaci získali bronzového robota, čiže 3. miesto  na  Medzinárodnej Technickej olympiáde v Českých Budějoviciach. Žiaci získali aj hodnotné ceny. Umiestneniu sme sa nesmierne potešili. 

            Po vyhodnotení sme si pozreli krásne námestie v Českých Budějoviciach. Po  dlhom dni plných zážitkov, sme sa presunuli späť na naše ubytovanie, kde sme si večer zahrali menší stolnotenisový turnaj v rámci relaxu po náročnom dni.

            Piatok ráno po raňajkách nasledoval odchod z nášho ubytovania. Rozhodli sme sa ešte navštíviť krásny zámok Hluboká. Zámok Hluboká  leží na návrší nad Vltavou v meste Hluboká nad Vltavou asi 15 km severne od Českých Budějovíc. Patrí medzi najatraktívnejším pamiatkam v Česku. K zámku patrí neodmysliteľne aj nádherný park.

            Výsledok našej práce.

          • Deň učiteľov 2022

          •  

            „Hľadajme spôsob, aby učitelia menej učili a žiaci viac pochopili.“ (J. A. Komenský)

                 Už dlhé roky je 28. marec  pre učiteľov výnimočným. Je to deň narodenia Jana Amosa Komenského a je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov. Slávnostným bol aj pre učiteľov našej základnej školy, ktorí tento sviatok oslávili milým posedením v Kaštieli v Hurbanove.

                 Na úvod sa prihovoril pán riaditeľ PaedDr. Marek Elšík, ktorý predniesol svoj krásny ďakovný príhovor, kde vyzdvihol prácu učiteľa, jeho význam a potrebu. Poďakoval všetkým svojim zamestnancom za skvelo odvedenú prácu, vyzdvihol neúnavné úsilie kolegov a pripomenul, že každý učiteľ neraz siaha až na dno svojich profesionálnych aj ľudských hodnôt, aby ukázal tú správnu cestu vzdelávania tým, ktorí mu boli zverení – teda žiakom. 

                 Pán riaditeľ zvlášť ocenil prácu troch svojich kolegýň. PaedDr. Denisu Marekovú za dlhoročnú neúnavnú prácu na ZŠ v Pribete, pani učiteľku Andreu Gáborovú za mimoriadne prospešnú prácu na projektoch ERAZMUS + a pani zástupkyňu PaedDr. Kristínu Virág ako svoju pravú ruku za mimoriadne ľudský prístup k žiakom, rodičom a kolegom.

                  Po oficiálnej oslave pokračovalo posedenie, kde si kolegovia zaspomínali na časy dávno minulé, vtipné príbehy a zaujímali sa o život dlhoročnej kolegyne pani učiteľky Mgr. Kataríny Čupkovej,  ktorá pozvanie na posedenie s radosťou prijala.

                                                                                                                                                               Petra Janovičová

                                                      

             

          • MAREC – MESIAC KNIHY

          • Marec, prvý mesiac jari, kedy nás po dlhej zime potešia prvé slnečné lúče, ktorými príroda rozkvitá v plnej kráse a v našich záhradkách na nás čakajú prvé práce, je aj mesiacom neutíchajúceho zdroja vedomostí, teda je to MESIAC KNIHY. 

            Mesiac knihy bol po prvýkrát vyhlásený v roku 1955 na počesť šíriteľa českých a slovenských kníh, Mateja Hrebendu. Matej Hrebenda Hačavský sa narodil aj zomrel v mesiaci marec. Bol slovenský národný buditeľ a ľudový spisovateľ, milovník kníh, ktoré sa mu napokon stali aj osudom. Narodil sa so zrakovou chybou, no napriek tomu veľmi rád čítal. Jeho zrak sa však postupne zhoršoval, až napokon nedokázal sám čítať, preto chodil od domu k domu a prosil ľudí, aby mu čítali. Putoval po Gemeri, Malohonte až do Viedne, zbieral staré tlače a rukopisy a zachraňoval ich. S takou láskou, s akou sa Matej Hrebenda staval ku knihám, by sme mali čítať knihy aj my.

            Uplynulý týždeň naša škola dýchala poéziou a prózou obsiahnutou v našich knihách. Venovali sme sa rôznym aktivitám spojeným s čítaním kníh, a tak sme si aj my uctili knihy, ktoré sú pre nás tak dôležité. 

            V stredu 16. marca sa naši žiaci venovali aktivitám spojeným s knihami. V našej školskej knižnici sa vystriedali jednotlivé ročníky druhého stupňa a pod vedením pani učiteľky Petry Janovičovej sa zamorili do príbehov známych spisovateľov, zaujímavými spôsobmi vytvárali svoje vlastné príbehy, alebo si upravovali už existujúce príbehy podľa seba, vyrábali záložky do kníh, hrali sa hry zamerané na rozširovanie čitateľskej gramotnosti. Na hodinách výtvarnej výchovy vytvárali žiaci ilustrácie, navrhovali obaly kníh.

            16. marca sa na Slovensku slávi aj Deň ľudovej rozprávky. Naši žiaci si na ich počesť zdramatizovali texty ľudových rozprávok a následne si po skupinkách zahrali malé divadielko. Táto aktivita bola veľmi zábavná a žiaci aj s pani učiteľkou si ju veľmi užili.

            Vo štvrtok 17. marca sme pokračovali v duchu knižných škriatkov a naďalej sme sa venovali knihám a príbehom. Deviataci navrhovali a vytvárali svoje vlastné knihy a ich výtvory dopadli naozaj fantasticky.

            Dňa 18. marca sa žiaci 4. a 5. ročníka vybrali spolu s pani učiteľkou Petrou Janovičovou a pánom učiteľom Jaroslavom Kmeťom do Knižnice Antona Bernoláka v Nových Zámkoch. Žiaci sa naučili, akú funkciu plnia knižnice, na čo nám slúžia knihy a akú dôležitú rolu hrajú v našom živote. Dozvedeli sa niečo o práci knihovníčok a o dokumentoch, ktoré sa v knižniciach uchovávajú. S pani knihovníčkou, Gizkou Kovačicovou, sa venovali témam ľudových rozprávok, pripomenuli si aj meno a prácu už vyššie spomínaného Mateja Hrebendu a napokon spoločne nahliadli do políc knižnice. Taktiež mali možnosť pozrieť si galériu, kde boli vystavené ilustrácie niekoľkých ilustrátorov kníh. Z knižnice, kde naši žiaci strávili veľmi príjemné dopoludnie, napokon odchádzali s úsmevom na tvári a so sladkou odmenou. Dúfame, že sa tam budeme môcť niekedy opäť vrátiť a užiť si pekné chvíle s ďalšími zaujímavými príbehmi.

            Cieľom týchto aktivít bolo pripomenúť, že i v dnešnej dobe plnej moderných informačných technológií a počítačov je pre nás kniha veľmi dôležitá.

             

                                                                                                                                                                                                       Petra Janovičová

          • Ďalší skvelý ERASMUS+

          • Prvý februárový týždeň privítala Základná škola v Pribete svojich partnerov projektu Erasmus+ z krajín Poľsko, Severné Macedónsko, Turecko a Bulharsko.

            Deti aj učitelia mali možnosť pricestovať na Slovensko prvýkrát, a preto sme sa im snažili z neho ukázať čo najviac.

            Prvý deň slovenskej mobility prebiehal v školských priestoroch. Ako sa patrí na slovenské zvyky, naše deti ich vítali chlebom a soľou, mladšie aj staršie ročníky si pripravili tance a pesničky a ukázali im naše školské priestory. S pani učiteľkou slovenského jazyka sa zúčastnili na vyučovacej hodine slovenského jazyka, kde si osvojili niekoľko základných slov a slovných spojení z našej slovnej zásoby.

            Po rôznych aktivitách, ktoré mali deti naplánované, sme sa presunuli do Štúrova. Navštívili sme Mestské múzeum Štúrovo, pozreli si pamiatky mesta a deň sme zavŕšili spoločnou uvítacou večerou.

            Hlavnou tematikou nášho stretnutia bolo čítanie národnej novely alebo rozprávky. Preto výlet do rozprávkového zámku v Bojniciach alebo na Bratislavský hrad v programe nemohol chýbať. 

            V strede týždňa sme prešli aj na druhý breh Dunaja, do Ostrihomu. Prechádzka cez most Márie Valérie a výhľad na slovensko-maďarské brehy bol pre našich hostí naozaj veľkým zážitkom. 

            Posledný deň našej mobility sme opäť trávili v škole. Deti sa venovali svojim aktivitám a prezentáciám, ktoré mali za úlohu vypracovať. 

            Poslednú spoločnú večeru sme strávili my, učitelia, v barokovom štýle v kaštieli Chatteu Belá a deti mali vlastnú spoločnú "pizza party" v škole. Deti aj učitelia od nás dostali certifikáty účasti a my, učitelia, sme mali čas dohodnúť nasledovné kroky nášho ďalšieho stretnutia, ktoré sa už koncom marca uskutoční v Macedónsku.

             

            Sme veľmi radi, že sme mohli privítať našich partnerov na našej škole v Pribete, a tak prispieť hlavne deťom k nezabudnuteľným zážitkom zo Slovenska. 

             

                                                                                             Mgr. Barbora Rusnák Slabáková – koordinátor projektu

          • Dobrovoľníčky z našej školy

          •      Dobrovoľníctvo nie je obeť, ale prirodzený prejav občianskej zrelosti. Prináša konkrétnu pomoc tomu, kto ju potrebuje, ale zároveň poskytuje dobrovoľníkovi pocit zmysluplnosti, je zdrojom nových skúseností a zručností a obohatením v medziľudských vzťahoch.“(J.Tošner, O.Sozanská) 

                 Byť dobrovoľníkom pre každého znamená niečo iné, no všetci majú jedno spoločné. Chcú svoj voľný čas venovať pomáhaniu iným, či zlepšovania stavu spoločnosti a neočakávajú za to žiadnu finančnú odmenu. Odmenou pre dobrovoľníka môže byť samotný dobrý pocit z pomoci iným, nadobudnutie nových zručností, priestor pre sebarealizáciu, trávenie voľného času zmysluplnou činnosťou či veľké množstvo nových ľudí, ktoré dobrovoľníctvo do života prinesie. Aj naše žiačky Barbora Kelebercová, Kristína Matejová a bývalá žiačka Kiara Geletová  vykonávajú dobrovoľnícku prácu v Komunitnom centre v Pribete, kde pomáhajú pri triedení a preberaní humanitárnej pomoci pre Ukrajinu. Patrí im za to veľké ďakujem. Aj ich práca  je jasným dôkazom toho, že aj toto je cesta, ako spraviť život niekoho iného ale aj svoj plnohodnotnejším.

    • Kontakty

      • Základná škola, Pavilón B
      • 0911 063 627 - zborovňa 0911 229 743 - zástupcovňa
      • Školská ul. č. 26 94655 Pribeta Slovakia
      • 37867172
      • 2021674655
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje