• DETI POMÁHAJÚ DEŤOM

          • „Vyhláste to. Rovnako ako vyhlasujeme vojnu. Len tak budeme mať mier ... stačí ho vyhlásiť.“

                                                                                                                                                                 John Lennon

          • Fašiangová besiedka

          •      22. 2. 2022 sa konala fašiangová besiedka v novootvorenej budove komunitného centra v Pribete, čakal nás program, ktorý pre nás pripravili členovia a dobrovoľníci z organizácie YMCA z Nesvád. Deti si vyskúšali vedomostný kvíz z oblasti Slovenska, športu a televízie, ktorý prebiehal hravou formou. Potom nás čakal návrat do obdobia Vianoc, ktoré nie sú o darčekoch, prázdninách a hojnosti, ale o narodení Ježiška. Vypočuli sme si krátky príbeh o jeho narodení a smrti a nakoniec deti dostali prekvapenie - krabice od topánok plné sladkostí, oblečenia, hračiek, písacích potrieb a drobností od detí z Nemecka a Veľkej Británie. Tieto detičky im pribalili aj milé pozdravy, ktoré ich veľmi potešili. Šišky, ktoré nás čakali boli výborné.

                                                                                                                        Mgr. Nikola Závodská - vychovávateľka

          • Medzinárodná technická olympiáda

          •      24. a 25. marca prebehne na Vysokej škole technickej a ekonomickej v Českých Budějoviciach Medzinárodná technická olympiáda organizovaná Technickým a vzdelávacím konzorciom pri VŠTE. Tejto olympiády sa zúčastnia aj naši žiaci.  

                 Olympiáda je súťažou pre jednotlivcov či tímy zo stredných škôl, gymnázií a základných škôl z Českej republiky a Slovenska. Súťaže sa môžu zúčastniť aj študenti škôl, ktoré nie sú členmi konzorcia. Súťažiaci alebo tímy sú vedené pedagógom z danej školy. Téma súťažných prác nie je pevne daná.

                 Vysoká škola technická a ekonomická poskytne možnosť konzultácií s určenými odborníkmi k jednotlivým témam, taktiež poskytne možnosť využitia laboratórnych priestorov na potrebné merania v rámci experimentov.

                 Medzinárodná technická olympiáda prebieha pod záštitou rektora VŠTE, Českej strojníckej spoločnosti a Technického a vzdelávacieho konzorcia.

                 O výsledkoch olympiády Vás budeme informovať.

          • "Spolu múdrejší 3."

          •      Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR opäť vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov na program doučovania „Spolu múdrejší 3“. Našej škole sa   opäť   podarilo získať finančné   prostriedky   z tejto výzvy. Preto v našej škole bude prebiehať doučovanie v mesiacoch január až jún 2022 postupne v jednotlivých ročníkoch.

                 Našim cieľom je  prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania našim žiakom, vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností  v hodinách mimo vyučovania.

                 Naši učitelia sa žiakom venujú v menších skupinách v rôznych oblastiach podľa záujmu rodičov. Sú to hlavne matematika, slovenský jazyk, anglický jazyk.

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

          • darujte nám 

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy

             

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to. Tlačivo nájdete na priloženom linku. Ďakujeme.

          • Valentínska pošta

          •       „Kde je láska, tam je život.“ —  Mahátma Gándhí

                 Aj tento školský rok sa na deň sv. Valentína, teda dnes 14. 2. 2022  premenili členovia Žiackeho školského parlamentu na poštárov, aby urobili radosť Vám  - žiakom našej školy. Poštári mali veľa práce, pretože sa tento rok v poštovej schránke objavilo   rekordné množstvo poďakovaní a milých pozorností,  presnejšie 127 kusov.

                 Nezabudli ste ani na pani učiteľky, pánov učiteľov  a pani vychovávateľky, ale ani na pána riaditeľa PaedDr. Mareka Elšíka a pani zástupkyňu PaedDr. Kristínu Virág, ktorých Vaše Valentínky nesmierne potešili. Vďaka Vašim pozdravom mali aj oni ešte príjemnejší deň.    

                                                                                                                             Váš Žiacky parlament

             

          • Karnevalové vyučovanie

          • V pondelok 31. 1. 2022 mali žiaci našej školy zážitkové – „Karnevalové vyučovanie“. Na tento deň sa všetci veľmi tešili.

            Niektorí žiaci prišli do školy už prezlečení za masky, iní sa prezliekli ráno v škole. Triedy sa zaplnili maskami ako vojak, čarodejník, kuchár,  princezná, anjel, galaxia, DJ, Harry Potter ….. A mohlo sa začať vyučovanie v maskách plné hier a zábavy. Každá trieda si pripravila svoj program. Program bol prevažne zameraný na tvorivé aktivity s fašiangovou tematikou.

            Trojčlenná komisia v zložení: pani učiteľka Ľudmila Servanská, pani učiteľka Petra Janovičová a pani vychovávateľka Barbora Rusnák Slabáková  vyberala spomedzi masiek tie najkrajšie a musíme povedať, že výber bol opäť veľmi zložitý. Jedna maska bola krajšia ako druhá.

            Žiaci prvého ročníka získali ocenenie všetci, nakoľko si porota z týchto masiek nevedela vybrať.

            Za druhý ročník boli ocenené žiačky Viktória Hrdličková – čarodejnica a Margarétka Gáborová – princezná.

            Za tretí ročník – Erik Herda v maske Harryho Pottera.

            Za štvrtý ročník  bol ocenený Darrell Matej  s maskou Frankenstain.

            V piatom ročníku získali ocenenie dvaja žiaci: Patrícia Petrešová v maske Naša galaxia a Ján Herda v maske Einsteina.

            V šiestom ročníku  ocenila naša porota skupinku žiakov, ktorá svojimi maskami tvorili rodinku Šťastných. Boli to žiaci – Karin Ludaš, Vivien Hornyiková, Paulína Fűhrichová, Patrik Oršoš, Samuel Munka a Robert Pogrányi.

            Naši siedmaci sa nám predviedli v kolektívnej maske smetiarov a žiak Kevin Matej sa predstavil s maskou DJ-a, za ktorú bol zaslúžene ocenený.

            Ocenenie neminulo ani našich ôsmakov, ktorí sa tento rok taktiež obliekli za smetiarov.

            Najstarší z našich žiakov, deviataci, sa nám predstavili ako kolektív aj s triednou pani učiteľkou v maskách Mimoňov, za čo boli taktiež ocenení.

            Cenu poroty získala najkrajšia a najkreatívnejšia maska, ktorou bola Naša galaxia. Bola to maska  Patrície Petrešovej z 5. ročníka.

            Uskutočnila sa aj fašiangová tombola s množstvom krásnych cien. 😊 Tombola má medzi žiakmi každoročne veľký úspech. Ceny boli opäť hodnotné a deťom vyčarili úsmev na tvárach.  

            Sme radi, že aj v tejto zložitej dobe sa našlo miesto pre radosť a zábavu. Touto cestou veľmi pekne ďakujeme rodičom za spoluprácu, pani učiteľke Denise Marekovej a Andrei Laczkovej za prípravu takejto formy zážitkového vyučovania.

          • Jedličková slávnosť

          •      Keď už Vianoce neodkladne klopkajú na dvere a naši žiaci dychtivo očakávajú vianočné prázdniny, naša škola sa premení na čarovné miesto plné krásnych vianočných dekorácií, detského smiechu a radosti.  Každý rok v posledný  deň pred vianočnými prázdninami sa na našej škole  uskutočňuje Jedličková slávnosť. Tak tomu bolo aj tento rok. Tohtoročná Jedličková slávnosť bola opäť iná ako mnohé roky pred tým. Jedličkovej slávnosti sa zúčastnili iba žiaci 1. – 4. ročníka, pretože žiaci 5. – 9. ročníka sú doma a vzdelávajú sa online. Žiaci a pani učiteľky pripravili na tento deň zaujímavý program. Jedličková slávnosť prebiehala oddelene v jednotlivých triedach, aby sme dodržali všetky protipandemické opatrenia. Žiaci si tento deň naozaj užívali - hrali rôzne spoločenské hry, vyrábali darčeky pre svojich rodičov, no hlavne sa tešili na tak dlho očakávané vianočné prázdniny.  

                 Milí naši žiaci, prajeme Vám, aby ste pod stromčekom našli to, čo si prajete, aby sviatky prebehli v pokoji, a aby sa všetky vaše sny stali skutočnosťou. Dovidenia v januári. 

                                                                                                                                  VAŠI UČITELIA :)

          • Mikuláš, Mikuláš .....

          • Celý kraj sťa striebro svieti. Príď, Mikuláš, prosia deti. Chytro sadaj na sane, v školičke ťa čakáme. Ponáhľaj sa medzi nás.

            Tradične aj tento rok 6. decembra pri vchode vo vestibule školy Mikuláš so svojím pomocníkom čertom vítali a obdarovali žiakov sladkým balíčkami. Mikuláš s pomocníkom pracoval naplno, nakoľko darčeky rozdal všetkým žiakom školy.

            Deti jednotlivých tried vítali Mikuláša básničkami a úprimne sa tešili, že ich prišiel navštíviť a nezabudol na nich ani v tejto náročnej dobe.

            Milý Mikuláš, ďakujeme ti, že si prišiel medzi nás a príď k nám o rok zas!

            Mgr. Andrea Laczkóová

          • Červené stužky sú symbolom boja proti AIDS

          • Červené stužky sú symbolom a názvom kampane boja proti AIDS. Svetový deň boja proti AIDS si pripomíname každý rok 1. decembra. Tento deň si naši žiaci pripomenuli aj tento rok. Hneď na začiatok  dňa im pani učiteľky na hruď pripli červenú stužku, ako symbol spolupatričnosti a solidarity. Žiaci sa s pani učiteľkami venovali tejto tematike na všetkých vyučovacích hodinách.

            Robili rôzne aktivity. Jednou z nich bolo odpovedať na najdôležitejšie otázky kampane.

            A - Aktuálny problém?

            I - Individuálny problém?

            D - Dlhodobý problém?

            S - Spoločenský problém?

            • Menší žiaci vyfarbovali symbol tejto kampane - červenú stužku.
            • Žiaci vyšších ročníkov pozerali film PRÍBEHY ANJELOV, ktorý si následne s pani učiteľkou vysvetlili, neskôr sa venovali aktivite STAŇ SA SPISOVATEĽOM.
            • Žiaci pomocou kvízu o kampani zisťovali vedomosti, ktoré o danej problematike majú.
            • Ďalšou aktivitou bola motivačná aktivita "Abeceda kampane", pomocou ktorej si žiaci prehĺbili a rozšírili odbornú terminológiu kampane Červené stužky.
            • Na škole prebehli rôzne aktivity, ktoré boli veku primerané a zaujímavé pre každý ročník.
            • Žiaci 8. ročníka na hodine informatiky vyrábali plagáty, ale aj prezentácie na tému BOJ PROTI AIDS, neskôr lúštili tajničky a pozreli krátky kreslený film, NESKRESLENÁ VEDA o VÍRUSE HIV A CHOROBE AIDS.

            Žiaci zistili, že AIDS je celosvetový problém, ktorý sa týka aj Slovenska a každého jedného z nás.

          • Advent v našej škole

          •  

                     Záver kalendárneho roku sa nezadržateľne blíži. Predvianočné obdobie je už cítiť aj v našej škole. Snažíme sa advent prežiť v pokojnej atmosfére plnej radosti a porozumenia. Obdobie adventu si ako každý rok,  pripomíname slávnostnou výzdobou vo vestibule školy. V tomto mesiaci nás čaká aj niekoľko dobročinných akcií. Hovorí sa, že radosť rozdávaním rastie, myslím si , že to platí aj pre lásku. Ak ju vieme rozdávať ona bude rásť, bude sa medzi nami presúvať a tešiť ľudí. Tento rok sa naša škola druhým rok zapojí do krásneho projektu s názvom – Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Ďalším projektom, do ktorého sa zapojíme, je projekt Okuliare pre Afriku. Snažíme sa, aby sme aj my, hoci len malým kúskom, prispeli ku krajším Vianociam ľudí, ktorí našu pomoc potrebujú.

            December je krásny mesiac plný nádherných podujatí. Máme sa na čo tešiť. 

                                                                                                                                                 PaedDr. Kristína Virág - ZRŠ

          • Výskumníci alebo bádateľská metóda

          •      Na našej škole sa už niekoľko rokov využíva bádateľská metóda. Na hodine chémie v 7. ročníku  bola vo vyučovacom procese použitá bádateľská metóda pri laboratórnom cvičení  - filtrácia a odparovanie. Pri tejto metóde žiaci získavali nové poznatky pozorovaním a skúmaním vhodných pokusov, z ktorých si dokázali odvodiť niektoré vedomosti. Žiaci zrealizovali zaujímavé pokusy a zisťovali, akými faktormi dokážeme urýchliť chemické reakcie. Použitie bádateľskej metódy na vyučovaní chémie ako aj na iných hodinách príjmu žiaci  vždy  pozitívne.

          • Žiaci v školách musia mať rúška

          • Od štvrtka (25. 11. 2021), teda od dnes sa zavádza povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty aspoň rúškom pre žiakov základných škôl (ZŠ), špeciálnych základných škôl a žiakov prvých štyroch ročníkov stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom.  

             Informoval  o tom Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti.

            Striktnejší režim prekrytia horných dýchacích ciest či už v nižších ročníkoch škôl alebo pri všeobecných pravidlách v interiéri a exteriéri je súčasťou balíka sprísnených opatrení, pričom tento balík má potenciál spomaliť komunitné šírenie COVID-19 v rozličných sférach každodenného života. Epidemiologická situácia je v súčasnosti alarmujúca a tento stav komplikuje aj výskyt iných respiračných ochorení vírusového a bakteriálneho charakteru,“ dodal ÚVZ.

            Prosíme rodičov, aby žiakom skontrolovali potrebný počet rúšok (minimálne 2 ks).

            Ďakujeme za pochopenie.

                                                                                                                                                               Vedenie ZŠ    

             

          • Fyzika - Pokus - meranie vitálnej kapacity pľúc

          •       Fyzika v 6. ročníku sa zameriava na spoznávanie, osvojovanie a upevňovanie základných fyzikálnych javov bežného života i praktické vysvetlenie postupov pri riešení fyzikálnych úloh - meraní hodnôt fyzikálnych veličín, premene jednotiek, čítaní z grafu a správneho používania vzorcov. Žiaci na hodinách realizujú aj pokusy, ktoré napomáhajú pochopeniu abstraktných javov a pomáhajú budovať vzťah k predmetu. 

                 Na hodine fyziky žiaci realizovali zaujímavý pokus - funkčné meranie kapacity pľúc.  Najprv si na hodine zhotovili model na meranie vitálnej kapacity pľúc. Nepriamo merali objem plynu - vitálnu kapacitu pľúc žiakov a určili priemernú hodnotu pre chlapcov a dievčatá.

                 Hodina žiakov  veľmi zaujala a môžeme skonštatovať, že každý jeden žiak pozná fyzikálnu veličinu objemu a prevodový vzťah medzi litrami a mililitrami. Vie zhotoviť odmerný valec a merať pomocou neho objem kvapaliny.

                                                                                                                          Ing. Zuzana Reháková - vyučujúca fyziky

          • Halloween trochu inak

          •    Žiaci 3. ročníka našej školy sa rozhodli nevynechať takú školskú akciu ako Halloween. Vopred sa už tešili na toto podujatie, ktoré každý rok bývalo veľkolepé a veľmi zábavné. Súčasná pandemická situácia nedovoľuje hromadné školské podujatia, preto sa rozhodli  tretiaci osláviť tento sviatok po svojom.

               Bol už síce november a po Halloweene, ale to im vôbec neprekážalo, dôležité bolo, že už nikto v triede nechýbal a zábava sa mohla začať.

               V triede sa obliekli do svojich kostýmov, pripravili si občerstvenie, samozrejme hallowenské. Potom sa spolu zahrali, súťažili a tancovali. Radosť v ich očiach prinieslo nezabudnuteľné zážitky aj pre nás dospelých.

                                                                                                                      Mgr. Andrea Laczkóová – triedna pani učiteľka

    • Kontakty

      • Základná škola, Pavilón B
      • 0911 063 627 - zborovňa 0911 229 743 - zástupcovňa
      • Školská ul. č. 26 94655 Pribeta Slovakia
      • 37867172
      • 2021674655
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje