• OZNAM

          •  

            Dňa 3.3.2023 (piatok) bude skrátené vyučovanie do 11:30. Po obede pôjdu žiaci domov.

            Autobus do Svodína v tento deň nepôjde.

          • Karneval

          •  

            Keďže fašiangy sú obdobím slávnosti a radosti, ani v našej škole nemôže chýbať radostný smiech detí. Preto sa naša škola dňa 16. 2. premenila na miesto plné všakovakých rozprávkových bytostí. Nastal deň dlho očakávaného KARNEVALU. Žiaci sa už od rána nedočkavo tešili, kedy si oblečú svoje krásne masky a predstavia sa porote, aby z nich potom vybrali tú najkrajšiu. A veru, porota to nemala vôbec ľahké. Masky boli nielen krásne, ale i originálne a veľmi nápadité.

            Po predvedení masiek nasledovali stanovištia, kde si žiaci zmerali svoje žonglérske schopnosti a poriadne sa pritom zabavili.

            Nasledovalo vyhodnotenie súťaží. Ako prvú sme vyhodnotili súťaž o najkrajšiu ručne vyrobenú škrabošku. V tejto súťaži získali 1. miesto: Sofia Voňáková (2.ročník) a Noel Lengyel (1. ročník). Na 2.  mieste sa umiestnila žiačka 8. ročníka Kira Lujza Madarászová. 3. miesto získali: Zuzanka Uhorščáková (1. ročník), Hanka Šalgóová (2. ročník) a Viktor Laczkó (2. ročník).

            Ako sme už spomínali, pri vyhodnotení masiek porota nemala ľahkú úlohu. Nakoniec sa jej však podarilo vybrať z každej triedy tú najoriginálnejšiu a patrične ju aj oceniť.

            Dopadlo to nasledovne:

            1. ročník: Noel Lengyel
            2. ročník: Sofia Voňáková, Hanka Šalgóová, Sebastián Halász
            3. ročník: Margarétka Gáborová
            4. ročník: Janko Berkula
            5. ročník: Dominik Hégér
            6. ročník: Patrícia Petrešová
            7. ročník: Róbert Pogrányi
            8. ročník: Kira Lujza Madarászová
            9. ročník: Eva Jakabová, Lara Lengyelová

             

            Víťazi si odniesli domov krásne ceny, avšak ani jedna zúčastnená maska neodišla domov s prázdnymi rukami. Všetci si zaslúžili náš obdiv a potlesk, a samozrejme aj sladkú odmenu.

            Jednou najzaujímavejšou a mnohými žiakmi najočakávanejšou časťou karnevalového popoludnia bolo žrebovanie tomboly, kde ich čakalo množstvo zaujímavých cien. Žiaci si pripravili svoje tombolové lístky a napäto sledovali, či bude práve to ich čísielko výherné.

            Tešíme sa, že sme sa mohli stretnúť s toľkými zaujímavými postavičkami a ďakujeme každému za účasť. Už sa nevieme dočkať masiek, ktorými nás prekvapíte o rok.

            Ďakujeme aj pani učiteľkám, učiteľom a všetkým tým, ktorí prispeli svojou činnosťou k realizácii tohto príjemného popoludnia.

             

            Na záver neostáva nič iné, len Vám, milí žiaci, popriať krásne prázdniny plné radosti a oddychu. Tešíme sa na Vás po prázdninách! 😊

             

             

             

            p. uč. Petra Janovičová

          • Hviezdoslavov Kubín

          •  

            Dňa 9.2.2023 sa konalo obvodné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v obci Svätý Peter. Našu školu úspešne reprezentovali recitátori Patrícia Petrešová (6. ročník), Karin Ludaš (7. ročník) a Christian Šipoš (8. ročník) v prednese poézie a prózy.

            Christian Šipoš získal 2. miesto, Patrícia Petrešová vo svojej kategórii získala 3. miesto a Karin Ludaš sa umiestnila na 3. mieste.

            Žiakom srdečne gratulujeme.

             

            Mgr. Janette Hanková

          • Šikana, kyberšikana a Trestnoprávna zodpovednosť mladistvých

          •  

            Osvetové a preventívne aktivity pre žiakov

             

                        V stredu 1. februára zavítali do našej školy koordinátori Informačnej kancelárie Ministerstva vnútra Maroš Horňák a Peter Windisch. Pracujú na odbore prevencie kriminality a venujú sa aj obetiam trestných činov – poskytujú im právne usmernenie, sociálne a psychologické poradenstvo.

                        Pre žiakov našej školy si pripravili aktivity na témy Šikana a kyberšikana – pre žiakov ročníkov 3. – 6.  a pre najstarších žiakov ročníkov 7. – 9. tému Trestnoprávna zodpovednosť mladistvých.

            Žiaci pracovali v skupinách s lektormi, vysvetlili si základné pojmy ako násilie, šikana, trestný čin, povedali si, kto je obeť, šikanátor, svedok. Dozvedeli sa, čo majú urobiť, ak by sa stali obeťou šikanovania, ako sa majú správať a aj to,  čo by mal urobiť svedok šikanovania a ako môžu všetci spolu pomôcť obeti šikanovania. Pozreli si videá k daným témam, aj niektoré skutočné príbehy detí a zahrali si scénky spolu s lektormi, v ktorých si na vlastnej koži mohli vyskúšať roly obete, šikanátora, svedka.

            Starší žiaci sa dozvedeli viac o trestnoprávnej zodpovednosti mladistvých, zistili, čo je to trestný čin, čo priestupok a čo by sa stalo, keby urobili „niečo zlé“. Prostredníctvom videa mohli nahliadnuť aj do skutočného väzenia.

                        Žiakom sa aktivity veľmi páčili, tu sú niektoré ich vyjadrenia:

            Slawomir, 5. roč. – Zaujímavé reči, všetko dobre vysvetlil, hravo, zaujímavo.

            Vanesa, 5. roč. – Páčilo sa mi, že sme pozerali videá, potom sme sa rozprávali o šikane. Naučila som sa, že keď niekto niekoho šikanuje, musím to povedať dospelému.

            Richard, 5. roč. – To, že sme si vysvetlili ako sa treba brániť, to, že sme sa o všetkom porozprávali.

            Marek, 5. roč. - Že bitka nevedie k ničomu, že šikanovanie je trestné.

            Adam, 6. roč. – Veľmi sa mi páčili aktivity

            Patrik, 6. roč. – Bolo to zábavné a užitočné a naučili sme sa od nich, ako sa vyhnúť bitke.

            Emma, 6. roč. – Páni policajti boli smiešni a zábavní. Rozprávali rôzne príbehy, ktoré sa stali deťom. Najviac sa mi páčili scénky, ktoré sme zahrali my.

            Nicolas, 6. roč. – Maroš a Peter boli veľmi zábavní. Bolo to veľmi poučné do života, ako sa máme správať a nejakých situáciách, ako postupovať, čo robiť a čo nie. Zahrali sme si pár scénok pozreli sme si dva krátke filmy. Veľmi som si to s nimi užil.

            Paulína, 7. roč. – Najviac sa mi páčilo, ako nám bolo všetko vysvetlené vtipným spôsobom. Mali sme možnosť na videu vidieť, ako vyzerá väznica.

            Vivi, 7. roč. – Dozvedela som sa, že od 14 rokov sme zodpovední za seba a za svoje činy. Páčili sa mi ukážkové videá z väzenia.

            Robert, 7. roč. – Rozprávali sme sa o vražde, kradnutí, obťažovaní, bitke.

            Karin, 7. roč. – Najviac sa mi páčilo, ako Maroš všetko vtipne predstavil, ako všetko objasnil. Páčilo sa mi, že tam boli skutočné príbehy.

            Alex, 8.  roč. – Mne sa ten rozhovor páčil, lebo som sa dozvedel veľa dôležitých informácií a pre mňa to bolo veľmi zábavné.

            Dorián, 8. roč. – Pán policajt vedel dobre komunikovať a vedel, že o čom rozpráva. Mal dobrú náladu a pobavil každého v miestnosti.

            Kira, 8. roč. – Podľa mňa to bolo veľmi užitočné. Všetky dôležité informácie nám povedal. Najlepšie bolo, že sa s nami zabával a vtipne nás učil. Bolo to super!

            Tomáš, 8. roč. – Veľmi sa mi to páčilo. Je dobré vedieť, že za čo dostaneme trest a za čo nie.

            Eugen, 8. roč. – Mne sa páčilo, že pri tom, ako sme sa učili, tak sme sa zabávali na vtipoch. Páčilo sa mi, že sme sa dozvedeli nové veci. Škoda, že to trvalo len 45 minút.

             

                                                                                                          PaedDr. Adriana Valachová

          • PARTNERSKÁ  ZÁKLADNÁ  ŠKOLA  V ŠPANIELSKU

          •  

                 Žiaci piateho ročníka ZŠ v Pribete pred Vianocami pripravili a zaslali partnerskej základnej  škole ALDRIC v Španielsku prvé vianočné pohľadnice. Žiaci v Španielsku sa im veľmi potešili a svojim rovesníkom zo Slovenska zaslali pohľadnice, ktoré tiež pripravili v anglickom jazyku. V pohľadniciach sa predstavili, opísali svoje mesto Cassá de la Selva a základnú školu, ktorú navštevujú. Očakávania a zvedavosť piatakov na Slovensku sa naplnila. Už na základe pohľadníc, spoločných záujmov a koníčkov, si vytvorili priateľstvá a vzájomné sympatie.

                 Veľmi sa tešia na pripravovaný videohovor, počas ktorého budú mať možnosť porozprávať sa v anglickom jazyku, a tak bližšie spoznať jeden druhého.

             

             

                                                                                                                      PaedDr. Andrea Baránek

          • VIANOČNÁ AKADÉMIA

          •  

                Vianočné sviatky sú obdobím, na ktoré netrpezlivo čakáme. Atmosféra týchto dní je plná spomienok i očakávaní. Vianoce sú každý rok, ich okúzľujúce čaro sa nedá ničím nahradiť ani napodobniť. Je to čas, keď sa môžeme na chvíľu zastaviť. Ľudí sa zmocňuje sviatočná nálada a každému akosi viac záleží na rodine, priateľoch a blízkych.

            ​   Hľadanie vhodných darčekov, nákupy, zdobenie vianočného stromčeka, upratovanie, vôňa ihličia a medovníkov – to všetko neodmysliteľne patrí k Vianociam. V tento predsviatočný čas dňa 21.12. sme pripravili krásny vianočný kultúrny program našich žiakov ako najkrajší dar k Vianociam pre rodičov, starých rodičov a všetkých blízkych priateľov.

            ​     Na Vianočnej akadémii sme medzi nami srdečne privítali aj našich hostí – pána starostu Norberta Zsitvu, pána riaditeľa PaedDr. Mareka Elšíka a pani zástupkyňu PaedDr. Andreu Baránek.

            ​      Na úvod vystúpili žiaci Súkromnej základnej umeleckej školy Sylvie Czafrangó, vianočné koledy zahrala na klavíri žiačka 6. ročníka Emma Šalgóová, ktorú doprevádzal pán učiteľ Jozef Kotlár a ďalší dvaja študenti umeleckej školy. Nasledovala prvá časť nášho kultúrneho programu. Vypočuli sme si klavírnu skladbu Sladké Vianoce v podaní žiačky 9. ročníka Anny Barákovej. Potom nasledovalo vystúpenie žiaka 4. ročníka Zsolta Zahorcseka, ktorý nám zahral na flaute a doprevádzala ho Anna Baráková na klavíri. Po nich vystúpili žiaci 1. ročníka pásmom vianočných básní. Oživili sme aj tradície našich predkov krátkym ľudovým tančekom na ľudovú pieseň Dínom, dánom v prevedení mladších žiakov tanečného krúžku. Žiaci 6. ročníka predviedli vtipnú scénku s názvom Popoluška v modernom prevedení.

            ​      V ďalšej časti programu zahral vianočnú skladbu na flaute Zsolt Zahorcsek. Nasledovalo vystúpenie žiakov 4. ročníka, ktorí zaspievali pieseň Vianočná víla, potom recitovali vianočné básničky naši žiaci z 3. ročníka. Staršie žiačky z tanečného krúžku – piatačky a šiestačky – predviedli vianočný moderný tanec. Napriek otepleniu sa k nám zatúlala aj snehová vločka, keď vystúpili druháci so scénkou Zatúlaná vločka. Vianočnú atmosféru nám pričarili aj žiaci 5. ročníka krátkymi básňami. Vianočné skladby zahrali na klavíri Slawomir Bogdanik a Vanesa Hóková.

                Naši žiaci vedia aj po anglicky. Potvrdili to prváci, druháci a žiaci školského klubu detí krásnymi anglickými pesničkami. Tanečný krúžok mladších žiakov nás pobavil rytmickým vianočným tančekom.

                 O našu školu sa zaujímajú aj médiá. Dozvedeli sme sa to od žiakov 8. ročníka, ktorí nás pobavili zábavným programom s názvom Pribetská televízia – školské vysielanie. Po nich prišla mladšia skupina mažoretiek so zaujímavou choreografiou. Na záver nasledovalo milé malé prekvapenie žiakov 1. stupňa.

            ​     Pán riaditeľ sa všetkým poďakoval za naozaj pekný a vydarený vianočný program a poprial každému pokojné a veselé Vianoce.

             

                Prajeme Vám všetkým ešte raz požehnané a príjemné prežitie sviatkov, nech Vás radosťou nenapĺňa len ticho Vianoc, ale aby sa Vám ušlo aj hojne lásky a zdravia po celý nový rok 2023.

             

             

             

            Mgr. Janette Hanková

             

          • Inovatívna výučba Finančnej gramotnosti

          •  

                Blokové vyučovanie ako moderný nástroj osvojovania si vedomosti a zručností žiakov sme uplatnili v predmete Finančná gramotnosť pre žiakov 8. a 9. ročníka. V rámci trojdňovej blokovej výučby v trvaní 16 vyučovacích hodín si žiaci prostredníctvom praktických ukážok a príkladov osvojili kompetencie zo sféry peňazí. Naučili sa, ako sa získava hodnota peňazí, ako dlho musia pracovať na to, aby si mohli kúpiť základné potraviny. Zistili, že plat uvedený v inzeráte nie je totožný s tým, čo im príde na účet. Mnoho ďalších zaujímavých a hlavne pre život mladého človeka nevyhnutných vedomostí sa naučili aj vďaka aktivitám a praktickým úlohám, ktoré riešili. Tento spôsob výučby poskytuje pre žiakov širší obzor, tímovú prácu a hlavne trvácnejšie vedomosti, pretože si ich mohli osvojiť v širších súvislostiach. 

                Uvedené blokové vyučovanie bolo realizované v dňoch 6. 12. - 9. 12. 2022 vďaka podpore EÚ a projektu Budovanie kompetencií žiakov pre moderný trh práce. 

             

             

            Mgr. Jaroslav Kmeťo

          • 6. december - Sviatok svätého Mikuláša

          •  

            Príď Mikuláš trošička,

            dám Ti pusu na líčka.

            Poťahám Ti dlhú bradu,

            pošuškám Ti malú radu.

            Ponáhľaj sa, čas už letí,

            čakajú Ťa všetky deti.

            Týmito slovami dnes vítali Mikuláša naši žiaci. Ako každoročne, ani tento rok na našu školu Mikuláš nezabudol. Navštívil nás, aby sa uistil, či tu nájde nejaké dobré deti, ktoré si zaslúžia odmenu za ich celoročnú snahu a poslušnosť.

            A veru, vyzerá to tak, že všetci naši žiaci počas tohto roka poslúchali, pretože čert našu školu zďaleka obišiel.

            Mikuláš spolu so svojím pomocníkom, anjelom, obdaril naše dietky nielen povzbudivými a milými slovami, ale nemohol prísť bez toho, na čo sa naši žiaci najviac tešili, bez balíčkov plných maškŕt.

            Dúfame, že poslušnosť im vytrvá aj počas nasledovného roka, aby sme tu budúci rok namiesto anjela neprivítali čerta. 😊

             

            Krásneho MIKULÁŠA Vám prajeme.

             

             

            p. uč. Petra Janovičová

          • OZNAM:

          •  

            Dňa 17. decembra (v sobotu) sa konajú v obci tradičné VIANOČNÉ TRHY pred kultúrnym domom so začiatkom o 14:00 hod., na ktoré srdečne pozývame aj našich žiakov a rodičov.

             

            Zároveň prosíme rodičov o pomoc pri vyhotovení vianočných výrobkov, ktoré môžete priniesť do školy najneskôr do 16.12. do 16:00 hod. Domáce vianočné pečivo, medovníky alebo muffiny prosíme priniesť pred kultúrny dom až v sobotu od 13:00 do 14:00 hod.

             

            Ďakujeme a srdečne Vás všetkých očakávame!

          • Koľko lásky sa zmestí do krabičky od topánok?

          •  

            Drahí priatelia, milí priaznivci školy,

            nadišiel čas, aby sme sa nanovo zapojili do krásneho projektu s názvom

            „Koľko lásky sa zmestí do krabičky od topánok."

             

            Skúsme nájsť odpoveď na túto otázku aj po tretíkrát. Potešme i tieto Vianoce seniorov žijúcich v domove dôchodcov malým darčekom. Naplňme spoločne krabičky a získajme tým dobrý pocit. Tento nezištný čin nás celkom isto zahreje pri srdci a spôsobí veľkú radosť tak darujúcim ako aj obdarovaným. Prosíme Vás, aby ste vrch a spodok krabičky zabalili zvlášť. Krabičky môžete odovzdať na našej škole v termíne od 05.12.2022 do 14.12.2022 pani učiteľke Gáborovej.

             

            Čo by mal balíček obsahovať?

            - niečo sladké (keksy, čokoláda...)

            - niečo slané (tyčinky...)

            - niečo teplé (čaj, káva, horúca čokoláda...)

            - niečo mäkké a hrejivé (ponožky, rukavice...)

            - niečo voňavé (sprchový gél, deodorant...)

            - niečo na zábavu (časopis, krížovky...)

            - niečo zo srdca (pohľadnica, anjelik...)

             

            Za Vašu veľkorysosť a láskavosť Vám vopred veľmi pekne ďakujeme!

             

             

            Andrea Gáborová

          • BUBNOVAČKA 2022 alebo Deti ticho pred násilím neochráni!

          •  

             

             

                        S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri organizuje celoslovenská Bubnovačka – „Aby deti bolo lepšie počuť!“. Je to podujatie, ktoré má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.

                        Aj naša škola sa tento školský rok zúčastnila tejto aktivity, aby sa aj naši žiaci svojím hlasom pripojili  k ostatným deťom na Slovensku a v Česku a všetkým pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý!.

                        Starší žiaci s pani učiteľkou Mgr. Nikolou Závodskou v školskom klube  tohtoročnú bubnovačku venovali priblíženiu troch významných dní, ktoré vyjadrujú myšlienku celého tohto projektu - ABY BOLO DETI DOBRE POČUŤ. Deti si symbolicky zabubnovali, v prezentáciách si pripomenuli 18. november ako Európsky deň boja proti sexuálnemu vykorisťovaniu a sexuálnemu zneužívaniu, 19. november ako Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november, ktorý vyhlásila organizácia UNICEF za Svetový deň detí. Prečítali si spoločne Dohovor o právach dieťaťa a zakončili  túto besedu sledovaním dokumentov o šikane, kyberšikane a zneužívaniu detí. Samozrejme si aj pripomenuli miesta, kde dokážu deťom pomôcť a tiež, že deti majú svoje práva , ale aj povinnosti.

             

                      Verím, že deti majú nezcudziteľné právo na starostlivosť a ochranu. A toto právo je absolútne. Keď niekto v pozícii väčšej moci, sily, autority alebo skúsenosti toto právo v akomkoľvek smere zneuctí, hovoríme o zneužívaní. Cesta k uzdraveniu môže byť dlhá, ale nemusí byť osamelá. Vy nie ste sami.  Mike Law, Victims No Longer

             

                     Mladší žiaci si s pani učiteľkou Mgr. Veronikou Balhovou na počítačovom krúžku pozreli videá na stránke ovce.sk, ktoré sú zamerané na tému kybersikany. Potom si vytvárali vlastného superhrdinu, ktorý bojuje proti zlu a násiliu.

             

             Viac informácií, ale aj pomoc môžeme získať na: #týkasamato , centrumslniecko.sk

                                                                      

             

                                                                                                               PaedDr. Adriana Valachová

             

          • PARTNERSKÁ  ZÁKLADNÁ  ŠKOLA  V ŠPANIELSKU

          •  

            Žiaci piateho ročníka ZŠ v Pribete pripravili  pre partnerskú základnú  školu ALDRIC v Španielsku prvé vianočné pohľadnice.  Prípravou vianočných pohľadníc si osvojili svoje komunikačné schopnosti a zručnosti v anglickom jazyku. Zároveň využili svoju kreativitu.  Pohľadnice pripravili s veľkým nadšením a očakávaním v anglickom jazyku samostatne, predstavili sa, opísali obec Pribeta, napísali o svojich vianočných želaniach. Veľmi sa tešia na pohľadnice, ktoré im budú doručené zo Španielska od ich rovesníkov.  Sú plní očakávaní a zvedavosti, nakoľko sa navzájom ešte nepoznajú. V rámci nasledujúcich hodín Komunikácie v anglickom jazyku sa budú pripravovať na videohovor, kde si precvičia rozhovory na im vybrané a blízke témy v anglickom jazyku.

            Žiaci sa na  spoluprácu a rozvíjajúcu komunikáciu v anglickom jazyku  veľmi tešia.

             

             

                                                                                                                       PaedDr. Andrea Baránek

             

          • 13. ročník Záložka do knihy spája školy

          •  

            Tak ako aj minulé roky sa naša Základná škola zapojila do projektu Záložka do knihy spája školy. Našou výmennou školou bola tento rok slovenská Základná škola s MŠ Torysa.

            A tak, ako aj naša škola hľadala na mape ich obec, aj oni tú našu 😊. A veru ani nevedeli, že sa takáto obec na Slovensku nachádza, tak sa pre nich stala novým poznaním. A my sme radi, že sa o nás dozvedeli, o našej dedine, o našej základnej škole ako aj my niečo o nich.

            To dokazuje, že tento projekt naozaj spája školy a vedie k rozširovaniu všeobecného prehľadu o Slovensku ako takom.

            Záložky vytvorené našimi žiakmi, ako aj ich, boli veľmi kreatívne a zaujímavé, na záložkách boli rôzne postavy z rozprávok, a veru, rýchlo sa minuli pri rozdávaní 😊.

            Pevne verím, že budú ich spoločníkom pri čítaní a potešili.

            Ďakujem našim žiakom, za ich snahu a kreativitu pri tvorbe záložiek, ako aj pani učiteľkám a vychovávateľkám, že žiakov viedli a vedú k čítaniu a spoznávaniu nových hrdinov a postáv z rozprávok, a tým objavujú čarovný svet rozprávok.

                                                                               

                                                                                     Mgr. Veronika Balhová

          • Rímske číslice a piataci

          •  

            Dnes si žiaci piateho ročníka vyskúšali, ako si vytvoriť pomocou pomôcky rôzne čísla, rok narodenia, obľúbené čísla. Téma bola pre nich nová, nakoľko sa s ňou stretli prvýkrát, a teda veľmi zaujímavá. Mohli sa zahrať na rímskych pisateľov a pomocou farebných paličiek tvorili, skladali rímske číslice. Niektoré už poznali, tak vznikali aj zaujímavé situácie, keď si poskladali vyššie čísla a tie im pripomínali skratku obchodu, istého slova bez samohlások.

            Aby boli skutočnými pisateľmi, išli si to vyskúšať aj na dvor. Pomocou prírodnín, listov, konárov, piesku, vytvárali rímske čísla. Čo si myslíte, boli úspešní v ich skladaní?

            V aktivite určite, ako aj v rýchlosti ich skladania. 😊

             

                                                                                  Mgr. Veronika Balhová

          • Halloweenska zábava

          • Pred nástupom na jesenné prázdniny sa naši žiaci zúčastnili skvelej školskej akcie. Po trojročnej pauze si plnými dúškami vychutnávali strašidelno-čarovnú atmosféru Halloween-skej zábavy. Chodba školy sa premenila na promenádu malých i veľkých príšeriek, strašidiel a roztomilých bosoriek. Detičky nám predstavili svoje nápadité a kreatívne masky. Tie najlepšie dostali odmenu v podobe drobného ocenenia. S prázdnymi rukami však neodišiel nikto. Lízanku, cukríky a iné sladkosti dostal úplne každý. Na zábave sa vyhodnocovala aj súťaž vo vyrezávaní tekvíc. Viktorko Pinke z ôsmeho ročníka, Marek Kosztolányi zo siedmeho ročníka, Natali Tóthová z druhého ročníka a Noel Lengyel z prvého ročníka sa tešili z ocenenia a diplomu za najkrajšiu Hallowen-sku tekvicu. Následne boli všetci pozvaní na vynikajúcu hostinu pripravenú pani učiteľkami a rodičmi, ktorí svoje ratolesti potešili rôznymi slanými i sladkými dobrotami. Po načerpaní nových síl bol ten správny čas na to, aby si jednotlivé triedy zmerali svoje sily a svoju zdatnosť v zaujímavých súťažných disciplínach. Naši ôsmaci a deviataci čakali svojich mladších spolužiakov pri desiatich rôznych stanovištiach. Vyskúšať si mohli napríklad let na metle, hod cukríkov do cylindra, či fúkanie pavúkov do pohára. Hľadanie ukrytých lampášikov na školskom dvore však bola jednoznačne najpopulárnejšou disciplínou. S toľkou zábavou prešiel čas veľmi rýchlo, až prirýchlo. Domov sa veru nikomu nechcelo. Vieme, že Halloween nie je náš sviatok. Nie je to ani americký sviatok, keďže svoje pramene má v keltskej kultúre. Ale podstatné to vlastne ani nie je. Radosť našich detí však o to viac. Táto misia sa splnila a veríme, že sa splní aj o rok.

            VEĽMI PEKNE ĎAKUJEME každému, kto priložil ruku k dielu a prispel čo i len drobnosťou k tomu, aby sa táto zábava mohla uskutočniť – vedeniu a kolektívu ZŠ, rodičom za vynikajúce pochúťky a tvorivé masky, pani Voňákovej, pani Tóthovej a pani Lengyelovej za dozor a pomoc pri očerstvení, pánovi Lengyelovi za to, že s nadšením fotografuje každú jednu našu akciu, detičkám a všetkým ostatným za výbornú náladu, za úsmevy a za každé jedno slovo povzbudenia, či pochvaly. Tešíme sa na stretnutie o rok.

             

             

            Andrea Gáborová

          • Deň materských škôl

          •  

            Deň materských škôl sa na Slovensku spája so 4. novembrom a oslavuje sa od roku 2015. V tento deň roku 1829 bola vďaka grófke Márie Terézie Brunswickej na Slovensku založená prvá detská opatrovňa v Banskej Bystrici.
            Rozhodli sme sa preto navštíviť našich škôlkarov, potešiť ich drobnosťami a stráviť s nimi trochu času. 

            Milí škôlkari, prajeme Vám krásny deň škôlok!

             

             

            Kolektív ŠKD

          • Október - Mesiac úcty k starším

          •  

            Každý človek si zaslúži úctu. Nie je to inak ani so staršími. Úcta k starším by mala byť prirodzenou súčasťou nášho života a nemali by sme zabúdať, koľko nám toho dali práve oni. Mesiac október je už dlhoročne venovaný starším ľuďom, je teda „Mesiacom úcty k starším“.

            Počas tohto mesiaca by sme si mali uvedomiť, akí dôležití sú pre nás starší ľudia. Títo ľudia dlhé roky pracovali a robili všetko preto, aby sa nám tu dnes žilo lepšie.

            Starnutie je prirodzený jav, ktorý nemôžeme zastaviť ani ovplyvniť. Každý z nás má vo svete svoje miesto a svoj čas, ktorý tu má stráviť. Nás starnutie tiež neminie, a práve preto si musíme uvedomovať, aké dôležité je vážiť si starších ľudí, ktorí tu pred nami budovali svet, v ktorom dnes žijeme.

            Na našej škole sa snažíme žiakov nielen učiť a viesť k plneniu si svojich školských povinností, ale kladieme dôraz aj na iné hodnoty v ich životoch. Vedieme ich k tomu, aby konali dobro a aby mali svoje hodnoty v živote postavené správne. Preto sme počas uplynulých týždňov nemohli ani my zabudnúť, komu práve tento mesiac patrí.

            So žiakmi v ŠKD, ale aj na vyučovacích hodinách sme sa venovali téme „Úcta k starším“. Aktivity, ktoré sme spolu robili, ich mali viesť k uvedomeniu si toho, akú dôležitú úlohu zohrávajú starší ľudia v ich životoch.

            Dňa 13.10. sa dvaja z našich žiakov zúčastnili aj slávnosti pre seniorov v kultúrnom dome v Pribete. Zsolt Zahorcsek (4. ročník) a Barbora Vrbovská (8. ročník) im zarecitovali krásne básne, ktorými našich starších spoluobčanov poctili a určite aj zahriali pri srdiečku.

            Naši žiaci si postupne uvedomovali, akí dôležití sú pre nás starší ľudia a svojou tvorbou prispeli k ich úcte. Sami sa o tom môžete presvedčiť na nasledujúcich fotkách. 😊

             

            Milé babičky, dedkovia, ale aj naši rodičia a všetci tí, ktorí majú ruky už poznačené dlhoročnou neúnavnou prácou, len aby tie naše ostali nepoškvrnené! Dovoľte, aby sme Vám týmto spôsobom popriali všetko dobré, aby ste tu medzi nami ešte dlho žili, pretože si uvedomujeme, že ešte stále nám máte čo poskytnúť... I keď možno sú Vaše rúčky už bez sily, možno Vás trápia mnohé choroby či iné problémy, stále ste tu a stále ste nám oporou, a preto Vám patrí naša úcta.

             

             

             

            p. uč. Petra Janovičová

    • Kontakty

      • Základná škola, Pavilón B
      • 0911 063 627 - zborovňa 0911 229 743 - zástupcovňa
      • Školská ul. č. 26 94655 Pribeta Slovakia
      • 37867172
      • 2021674655
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje