• Svätý Mikuláš – patrón chudobných i detí!

          •  

            Šiesty decembrový deň je pre každé dieťa výnimočným dňom. Práve v tento deň slávime deň sv. Mikuláša. Dobrým zvykom na Slovensku býva, že do okien či čižiem dostaneme sladké dobroty. Samozrejme, iba ak sme po celý rok poslúchali.

            Spolu so snehom dňa 6.12. privial vietor na našu školu aj Mikuláša. A veru, neprišiel sám. Jeho pomocníci – čert, anjel a škriatok – mu mali pomôcť vybrať tých, ktorí si za svoje vzorné správanie zaslúžia sladkú odmenu, ba i naopak, tých, ktorých si odvezie so sebou čert.

            Napokon náš čert ostal zahanbený, pretože každé z našich detí si zaslúžilo balíček plný všakovakých maškŕt.

            Veríme, že k tomu dopomohol aj detský smiech a ich krásne básne, ktorými týchto vzácnych hostí vítali naši žiaci.

            Milý Mikuláš, tešíme sa na Teba o rok!

             

             

            p. uč. Petra Janovičová

          • PRÍPRAVA NA ADVENT

          •  

            Prvou adventnou nedeľou sa začína najočakávanejšie obdobie v roku nielen pre deti, ale i pre mnohých dospelých. Je to obdobie, počas ktorého sa pripravujeme na Vianoce. Vonku už mráz poštipkáva detské líčka, sem tam sa zaligocú padajúce vločky snehu.  V oknách domčekov sa pomaly rozsvecujú svetielka a za nimi sa mihajú tiene ľudí, ktorí v kruhu svojich milovaných zapaľujú prvú sviečku na adventnom venci. Pripravujú sladké či slané pokušenia, vešajú na stromček svoje ozdôbky a spoločne sa tešia na prichádzajúce sviatky pokoja a lásky. Pre mnohých z nás sú to najkrajšie sviatky v roku.

            Na našej škole sme príchod adventu očakávali v piatok 1. decembra. Ráno sme začali krásnym adventným koncertom, počas ktorého sme si mohli vypočuť i zaspievať známe vianočné piesne z celého sveta. Okrem toho, sme sa čo-to mohli aj naučiť – význam adventu, význam jednotlivých sviečok na adventnom venci, či vianočné zvyky a tradície rôznych zákutí sveta.

            Po koncerte sme sa pobrali do tried, kde sme pokračovali v prípravách na adventné obdobie. Žiaci vyrábali, maľovali, strihali, lepili... a tak sa nám podarilo premeniť naše triedy na miestnosti plné krásnych vianočných i zimných motívov. Samozrejme, nezabudli sme ani na list pre Ježiška.

            K tomuto obdobiu neodmysliteľne patria aj krásne ozdobené medovníčky. Práve preto sme sa do tejto činnosti pustili poobede v ŠKD. Tu sme si ozdobili už vopred upečené medovníčky. Skupina starších žiakov namiešala cukrovú polevu na ozdobovanie nielen pre seba, ale i pre našich mladších žiakov v druhom oddelení, a tak si i oni mohli pochutnať na čerstvých medovníčkoch.

            Náš piatok sa niesol v takomto čarovnom duchu, v ktorom budeme pokračovať i naďalej. Najbližšie na Pribetských vianočných trhoch, kde aj naša škola bude mať svoj stánok.

             

             

            p. uč. Petra Janovičová

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          •  

            Milí priatelia a priaznivci školy,

            nadišiel čas nanovo sa zapojiť do úžasného projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabičky od topánok?". Hrejivý pocit radosti zo stretnutí s rodinou počas tých najkrajších sviatkov roka nemá možnosť zažiť každý. My však máme možnosť dopriať čaro Vianoc seniorom žijúcim v domove dôchodcov aspoň tým, že ich obdarujeme malým darčekom, ktorý ich a aj nás, pri srdiečku celkom isto zahreje. Pretože "nejde o to, koľko dávame, ale o to, koľko lásky do dávania vkladáme". (Matka Tereza)

            Čo môže balíček obsahovať ?

            * niečo sladké (keksíky, čokoládku...)

            * niečo slané (tyčinky...)

            * niečo teplé (čaj, kávu, horúcu čokoládu...)

            * niečo mäkké a hrejivé (ponožky, šál, rukavice...)

            * niečo voňavé (sprchový gél, deodorant...)

            * niečo na zábavu (krížovky, časopisy...)

            * niečo zo srdca (pohľadnicu, anjelika, ručnú výrobu...)

            Za Vašu láskavosť a veľkorysosť Vám vopred veľmi pekne ďakujeme!

             

            Andrea Gáborová

          • Projektové vyučovanie predmetu Technika

          •  

            Srdečne sme v priestoroch našej školy privítali pána Laláka, ktorý sa venuje tradičnému remeslu - košíkarstvu.

            Je to jedno z najstarších remesiel, ktoré v nezmenej forme prežilo až do dnes. A preto je potrebné a nevyhnutné nielen pripomínať, ale i odovzdávať vedomosti a zručnosti mladšej generácii, aby sa zachovalo i ďalej.

            Ďakujeme za prijemne strávený čas a za možnosť pracovať s prútím, či vytvoriť jednoduchý výrobok z neho.

            Rovnako sme radi, že sme sa mohli niečo nové naučiť a vyskúšať.

          • iBobor 2023/24

          •  

             

            V tomto školskom roku sme sa zúčastnili iBobra, čo je informatická súťaž. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov.

            Chce u žiakov iniciovať využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Súťaž sa uskutočnila v týždni od 6.11. do 10.11.2023. Každá kategória bola v iný deň.

            Súťažné kategórie boli:

            Drobci: 2. a 3. ročník

            Bobríci: 4. a 5. ročník

            Benjamíni: 6. a 7. ročník

            Kadeti: 8. a 9. ročník

            Menších žiakov (2. – 4. ročník) pripravovala pani učiteľka Mgr. Veronika Balhová.

            Starších žiakov (5. – 8. ročník) pripravoval pán riaditeľ PaedDr. Marek Elšík.

             

            V kategórií Drobci v našej škole boli úspešné žiačky 3. ročníka: Natali Tóthová, Sofia Voňáková a Hanna Šalgóová.

            V kategórií Bobríci bol úspešný žiak 5. ročníka Filip Pelikan.

            V kategórií Benjamíni boli úspešní dvaja žiaci 7. ročníka: Ján Herda a Júlia Nagyová.

                                                                                                GRATULUJEME!

             

            Ďakujeme všetkým súťažiacim, že sa zapojili a skúsili to!

             

            Mgr. Veronika Balhová

          • Záložka do knihy spája školy

          •  

             

            Motto:

            „ Čitateľ je na tom dobre, môže si svojich autorov vyberať.“

                                                                                                       Karel Čapek

             

            V tomto duchu sa niesla naša práca na 14. ročníku česko-slovenského projektu „Záložka do knihy spája školy“. Témou záložiek bol: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov.

            Našou partnerskou školou sa tento školský rok 2023/24 stala Základní škola Vlašim z Českej republiky. Žiaci za pomoci pani učiteliek usilovne pracovali na záložkách, ktoré sme spolu poslali v počte 80 ks! Úžasné číslo!

            Žiaci z našej partnerskej školy sa veľmi tešili zo záložiek zo Slovenska, ako aj naši zo záložiek od našich susedov.

            Zo srdca ďakujem našim žiakom, pani učiteľkám za spoluprácu pri tvorbe unikátnych záložiek, ktoré im budú spríjemňovať čítanie.

             

            Takže

                                   čítajme

                                                           a

                                                                            čerpajme z kníh nové nápady na záložky....

             

            Tešíme sa na budúcoročnú výzvu 🙂

             

             Mgr. Veronika Balhová

          • Spoznávame židovskú kultúru

          •  

            Slovensko je krajina s bohatým kultúrnym dedičstvom. Súčasťou jeho histórie a aj prítomnosti sú po stáročia aj Židia. Ešte pred holokaustom žilo na území dnešného Slovenska približne 136 000 Židov. Židovské náboženské obce a židovská menšina tu vybudovali a využívali synagógy, cintoríny, školy a ďalšie budovy, ktoré mali a majú veľký význam nielen pre židovský náboženský a kultúrny život, ale aj pre celú spoločnosť.

            V piatok 10.11.2023 nás navštívil pán Mgr. Martin Posch, PhD. z dokumentačného strediska holokaustu Historického ústavu v rámci projektu organizácie The European Jewish Cemeteries Initiative. Podujatie sa skladalo z dvoch častí (prednáška a exkurzia). Prednáška bola venovaná dejinám židovskej komunity v danej lokalite, problému holokaustu a priblíženiu základných faktov o dôležitých pamiatkach - židovských cintorínoch. Spolu s exkurziou na miestny židovský cintorín ukázal žiakom typické prvky cintorínov, poučil ich ako sa na židovskom cintoríne správať, vysvetlil zaujímavé a (pre väčšinu verejnosti) úplne neznáme symboly na židovských náhrobkoch aj to, ako sa čítajú.

            Žiaci si priniesli kamienky, ktoré sa ukladajú vedľa židovských hrobov namiesto sviečok, aby si uctili mŕtvych. Dozvedeli sa množstvo informácií, ale nedali sa zahanbiť a ako obyvatelia Pribety vedeli, kde sa v obci nachádzala miestna synagóga.

            Ich aktivita našu návštevu príjemne prekvapila. Ďakujeme za túto prednášku, ktorá nám ukázala, že tieto pamiatky sú neoddeliteľnou súčasťou mestského a vidieckeho kultúrneho priestoru, pretože reprezentujú spoločnú históriu. Bohaté hmotné dedičstvo na druhej strane svedčí o významnom prínose židovských komunít do rozvoja miest, a to platí nielen na Slovensku, ale v celej Európe.

             

            Mgr. Nikola Závodská

          • Plavecký výcvik

          •  

            V dňoch 23.10. až 27.10.2023 sa žiaci ročníkov 2. až 5. zúčastnili plaveckého výcviku v Krytej plavárni v Nových Zámkoch. 21 žiakov absolvovalo týždenný plavecký výcvik v doobedňajších hodinách s dvomi skúsenými inštruktorkami.

            Deti sa veľmi tešili, že tradičné vyučovanie mohli vymeniť za mokré vyučovanie. Milé inštruktorky Andrea a Monika priblížili našim žiakom prostredie plavárne, naučili ich ako prekonávať strach z vody a oboznámili ich so základnými plaveckými štýlmi ako sú kraul a znak. Žiaci si počas týchto dní osvojili základné plavecké zručnosti v týchto štýloch. Inštruktorky metodicky postupovali so žiakmi a na záver ich naučili aj skákať do vody.

            V posledný deň si žiaci medzi sebou zmerali sily v plaveckých pretekoch. Naše milé inštruktorky vyhodnotili celý týždeň a žiakov odmenili mokrým vysvedčením.

             

            Mgr. Andrea Laczkóová

          • POZVÁNKA

          •  

            Milí žiaci, 

            s radosťou Vám oznamujeme, že dlhoočakávaná Halloween-ska zábava sa uskutoční dňa 27.10.2023, v čase od 16:00 do 19:00 v priestoroch našej školy. Všetky bosorky, strašidlá, zombíci, malé aj veľké príšery sú srdečne vítané. Zúčastnite sa súťaže o najlepšiu masku, zapojte sa do zábavných aktivít a zažite skvelú Halloween-sku atmosféru.

            Maškrty v podobe sladkých a slaných dobrôt od Vašich rodičov určite každého potešia!

          • 16. OKTÓBER – SVETOVÝ  DEŇ  VÝŽIVY

          •  

             

            Po dlhšej odmlke sme si dnes urobili zaujímavý deň zameraný na zlepšenie nášho zdravia. Určite ste  často počuli, že najdôležitejšie v našom živote je „ZDRAVIE“.

            Tento deň sme u nás na škole privítali pani Bc. Kristínu Polákovú z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Komárne, ktorá nám pripravila prednášky. Najprv mali prednášku naši najmenší, zameranú na: Zdravý životný štýl – presnejšie o zdravej  výžive. Vysvetlili si dôležitosť každodenného pohybu a dostatok času venovali aj hygiene celého tela, ale najviac hygiene ústnej dutiny. Pani Poláková im aj  poukazovala na veľkom modeli zubného chrupu – správne čistenie zúbkov, keďže je veľmi dôležité si to osvojiť už v útlom veku. Pre starších žiakov zamerala prednášku na  prevenciu fajčenia. Poukázala v tejto prednáške na to, že fajčenie je PANDÉMIOU!!! Najdôležitejšie je, aby  fajčenie žiaci vôbec ani len neskúšali... Okrem prednášok mali žiaci všetkých ročníkov so svojimi triednymi učiteľmi prípravu zdravej i chutnej desiaty, na ktorej si aj  spoločne pochutnali. Žiaci spoznávali rôzne druhy ovocia i zeleniny, buď zrakom, hmatom, čuchom a niektorí aj chuťou. 😊

            S plnými bruškami vyfarbovali na ďalšej hodine obrázky rôznych druhov ovocia, zeleniny, pečivá i nevhodné potraviny pre zdravie. Tieto obrázky sa použili na vytvorenie potravinovej pyramídy, ktorá predstavuje vhodný pomer živín našej dennej dávky potravy. Starší žiaci si ešte na záver vyriešili rébus podľa kľúča, ktorý skrýval text vyjadrujúci dôležitosť výživy.

             

                  Dúfam, že sa tento deň  žiakom páčil a vylepšil  ich pohľad na zdravý životný štýl.

             

                                                                             PaedDr. Denisa Mareková

          • Návšteva Lesnej školy v Leviciach

          •  

            Dňa 19. septembra 2023 navštívili aj naši mladší žiaci 1. a 2. ročníka Lesnú školu v Leviciach. Už v škole sa podelili so skúsenosťami tretiakov a štvrtákov, ktorí tam boli minulý týždeň a preto už veľmi očakávali túto cestu.

            Cieľom tejto exkurzie bolo vzbudiť lásku k prírode a vzťah k zvieratám prostredníctvom názorných ukážok a praktických prác v dielni. Tento originálny projekt má vlastne priniesť les medzi ľudí a zároveň ponúka aj doplnkové vzdelávanie.

            Napriek daždivému počasiu si naši žiaci užívali krátky pobyt v lesnej škole  a so záujmom sledovali všetky aktivity. Potom si niektorí žiaci nakúpili aj drobné suveníry a keďže ešte v lesnej škole všetko neobjavili, už teraz sa tešia na skorý návrat.                                                                               

             

            Mgr. Andrea Laczkóová

          • Lesná škola Levice “Máme v srdci les“

          •                                                     

            Motto:

            „Príroda nikdy neporuší vlastné pravidlá“

                                                                Leonardo da Vinci

             

            Takéto krásne motto nás, žiakov tretieho a štvrtého ročníka, sprevádzalo na unikátnej exkurzívno-poznávacej prevádzke v Lesnej škole v Leviciach, ktorá je prvá lesná škola na území Slovenska.

            V sprievode odborného personálu v žiakoch vytvárajú vzťah k prírode, najmä prostredníctvom ich zmyslov. 

            Lesná škola je na báze exkurzie – tu žiaci videli zvieratá žijúce v lese, ich názorné ukážky, v dielňach si na praktických prácach vyskúšali šrafovanie stôp zvierat pečiatkovaním stôp, ako aj rôzne iné zaujímavé aktivity, a tak sa mohli stať detektívmi prírody.

            V rôznych miestnostiach sa mohli pomocou hmatu a vizuálnym ukážkam dotknúť srsti zvierat, ako aj povrchov (dreva rôznych stromov), počúvať zvuky zvierat, stať sa súčasťou lesného spoločenstva.

            Žiaci 3. a 4. ročníka si tento deň 14. 09. 2023 veľmi užili, nadobudli sa nové vedomosti zo živočíšnej ríše, o ochrane lesa a budú sa o prírodu starať.

             

            Mgr. Veronika Balhová

          • Exkurzia v Brhlovciach

          •  

            Dnešný slnečný utorok sme strávili so žiakmi piateho a šiesteho ročníka v malebnej obci Brhlovce pri Leviciach. Exkurziu sme uskutočnili v rámci predmetu Technika, aby si žiaci prostredníctvom zážitku mohli lepšie osvojiť vedomosti v oblasti tradičných remesiel a výrobkov.

            Skalné obydlia v Brhlovciach sú slovenským unikátom a vzácnym klenotom. Ide o komplex skalných obydlí vytesaných do tufu - druh kameňa.

            V minulosti tieto obydlia slúžili ako ochrana pred Turkami, neskôr ako domy pre chudobných. V súčasnosti sú pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry.

            Tieto skalné obydlia sú zaujímavé nielen na pohľad. Ukrývajú v sebe jedinečnú vlastnosť – v lete chladia a v zime hrejú. Bez ohľadu na počasie sa v nich teplota pohybuje okolo 17 stupňov Celzia.

            Prekvapilo nás, že niektoré skalné obydlia sú dodnes obývané. Iné sa zas využívajú ako vínne pivnice alebo hospodárske priestory.

            V závere exkurzie sme si vypočuli pútavú prednášku o remeslách minulosti. Dozvedeli sme sa, že mlynárstvo, drotárstvo, kováčstvo, košíkarstvo či šafraníctvo boli tradičné ľudové remeslá minulej doby. Naučili sme sa, čo to bol cech a aké mal výhody. Dozvedeli sme sa aká náročná a dlhá bola profesijná cesta človeka, kým sa stal majstrom svojho remesla.

            Ďakujeme Tekovské múzeum v Leviciach za spoluprácu.

             

            PaedDr. Marek Elšík, riaditeľ školy.

          • Účelové cvičenie - Ochrana života a zdravia

          •  

            Dňa 11.9.2023 sa v areáli našej základnej školy uskutočnilo účelové cvičenie pre žiakov 2. stupňa. Cieľom bolo precvičiť si a osvojiť teoretické vedomosti a praktické zručnosti v oblastiach, ktoré nám pomáhajú chrániť naše zdravie a život.

            Žiaci boli ráno oboznámení s programom, časovým harmonogramom a bezpečnostnými predpismi počas dňa. Na úvod žiaci absolvovali v miestnej telocvični turnaj vo vybíjanej. Boli rozdelení do piatich družstiev, podľa tried. Jednotlivé družstvá hrali podľa určeného rozpisu a vopred dohodnutých pravidiel. Na 1. mieste sa umiestnili žiaci 9. ročníka, na 2. mieste žiaci 6. ročníka a na 3. mieste žiaci 8. ročníka. Počas celého turnaja prevládala len dobrá nálada a radosť z hry.

            Po turnaji sme pokračovali ďalej na stanovištiach už v areáli školy. Vytvorených bolo sedem stanovíšť, na ktorých  sa  postupne vystriedali všetci žiaci. Na stanovištiach sa žiaci oboznámili so základnými pojmami a precvičili si svoje zručnosti v oblasti zdravotnej prípravy, civilnej ochrany, topografie, dopravnej výchovy, v hode granátom, streľbe zo vzduchovky a protipožiarnej ochrany a prevencie.

            Žiaci s nadšením a ochotou pristúpili k plneniu všetkých úloh, čím naplnili cieľ účelového cvičenia.

                                                                                                                                                    

            Mgr. Daniel Hamran

          • Didaktické hry 1.- 4. ročník

          •  

            Dňa 8.9.2023 sme sa na prvom stupni venovali didaktickým hrám. Tento deň sme začali prezentáciami o dopravných značkách a pravidlách cestnej premávky. Vypĺňali sme kvízy a pomáhali nášmu interaktívnemu kamarátovi Tomáškovi pripraviť sa na cestu bicyklom a bezpečne sa správať na ceste.

            Prváci a druháci šikovne roztriedili dopravné prostriedky, vyfarbovali hasičské auto, čím si priblížili dôležité zamestnania, ktoré pomáhajú pri dopravných nehodách. Medzi chlapcami sa našlo veľa budúcich policajtov, hasičov a záchranárov.

            My starší sme si zmerali sily v kvíze kahoot, kde sme si utvrdili vedomosti o dopravných značkách. Tí menší spoznali dobrodružstvá Martina na cestách, nakreslili si a vyfarbili semafor. Spoločne sme sa vybrali na prechádzku, kde sme správne prešli cez prechod pre chodcov, po chodníku, pozorovali sme dopravné značky a šikovne ich pomenovali. Deti sa nachvíľu stali dopravnými policajtmi a sledovali dodržiavanie dopravných predpisov na kruhovom objazde. Aktivity sme ukončili výrobou dopravných prostriedkov z lega, kreslením a výrobou cestnej premávky.

            Bol to skvelý deň!

             

            Kolektív 1.-4.

          • Testovanie k identifikácii športového talentu – testovanie pohybových zručností žiakov 1. a 3. ročníka

          •  

            Novým školským rokom 2023/24 sme dnes 07.09.2023 odštartovali ďalší ročník Testovania pohybových predpokladov 1. a 3. ročníka ZŠ.

            Testovanie pozostáva z disciplín:

            1. telesná výška a telesná hmotnosť 
            2. predklon v sede s dosahovaním
            3. opakovaná zostava s tyčou
            4. výdrž v zhybe nadhmatom
            5. skok do diaľky z miesta
            6. ľah-sed
            7. kotúľanie 3 lôpt
            8. člnkový beh 4 x 10 m
            9. vlajková naháňačka
            10. viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov

            Naši prváčikovia zažili toto testovanie prvýkrát. Tretiaci si ho zopakovali. S nadšením mladším spolužiakom predvádzali disciplíny, pomáhali im.

            Najväčší úspech zožala disciplína Vlajková naháňačka, kde si navzájom „kradli chvostíky“.

            Dôležité nebolo mať najviac chvostíkov v ruke, ale rýchlo, sústredene behať pred spolužiakom, aby ten nechytil ten jeho a on musel pre nový chvostík.

            Budúci rok čaká testovanie nových prváčikov a budúcich tretiakov a my sme zvedaví, či nájdeme skryté talenty, ktoré budeme môcť ďalej športovo rozvíjať.

             

            Mgr. Veronika Balhová

          • Slávnostné otvorenie školského roka

          •  

                      Letné prázdniny sa skončili. Pred nami je nový školský rok. Zvonec zazvonil aj na našej škole prvýkrát v tomto školskom roku 4. septembra.      

                      Slávnostné otvorenie školského roka sa konalo na školskom dvore. Všetci sme boli plní letných zážitkov a očakávaní nového školského roka. Najprv sme si vypočuli hymnu Slovenskej republiky. Potom nasledoval povzbudivý príhovor pána riaditeľa. Okrem toho privítal aj nových pedagogických zamestnancov. O kultúrny program sa postarala pani učiteľka Laczkóová. Našich malých prváčikov privítala ich pani triedna učiteľka Valachová. Žiakom sa prihovoril aj zástupca starostu obce pán Zoltán Zahorcsek.

                      Žiaci sa ešte odobrali do tried spolu s triednymi učiteľmi. Potom si ešte išli užiť domov posledné voľné chvíle prázdnin. Dúfame, že krásne leto s dostatočným množstvom horúcich dní pomohlo učiteľom, žiakom načerpať dostatok energie potrebnej na zvládnutie nového školského roka. Želáme všetkým veľa úspechov, energie a radosti.

                      Vitaj školský rok 2023/2024!  

             

            p. uč. Mgr. Janette Hanková

             

    • Kontakty

      • Základná škola, Pavilón B
      • 0911 063 627 - zborovňa 0911 229 743 - zástupcovňa
      • Školská ul. č. 26 94655 Pribeta Slovakia
      • 37867172
      • 2021674655
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje