• DEŇ MATIEK

          •  

             

                      Dňa 22. mája sme sa spoločne stretli v miestnom kultúrnom dome, aby sme si pripomenuli deň, na ktorý by sme nemali nikdy zabúdať. Na sviatok našich matiek.       Pri tejto príležitosti sme pripravili pekný kultúrny program. V úvode vystúpili žiaci Súkromnej umeleckej školy Sylvie Czafrangó. Z našich žiakov na klavíri hrali šiestaci Emma Šalgóová a Denis Hornyik, po nich nasledovala Vivien Hornyiková, žiačka 7. ročníka, ktorá zahrala na gitare. Siedmačka Karin Ludaš nám zarecitovala báseň.

                      Absolventka Základnej umeleckej školy v Hurbanove, deviatačka Anna Baráková, nám zahrala na klavíri. Žiaci Slawomír Bogdanik a Zsolt Zahorcsek hrali na klavíri a flaute.

                      Základnú umeleckú školu v Hurbanove navštevujú aj žiačky Paulína Fűhrichová a Barbora Vrbovská, ktoré sú veľmi šikovné tanečníčky a zúčastnili sa v tomto roku rôznych súťaží, v Maďarsku sa umiestnili na 2. a 3. mieste, na medzinárodnej súťaži obsadili 4. miesto. Predviedli nám tanec v jarnom duchu s názvom Spring breeze. Milé básničky mamičkám zarecitovali žiaci 1. ročníka. Po nich zaspievali mamičkám žiaci 6. ročníka.

                      Žiaci 2. ročníka nám zahrali scénku „Fialky pre mamičku“. Žiaci umeleckej školy Vaneska Hóková a Zsolt Zahorcsek vystúpili spoločnou skladbou „Láska je tu s nami“ a predtým ešte Vaneska zahrala skladbu „Little Flower Girls in Paris“. Žiaci 4. a 5. ročníka spoločne zaspievali pieseň. Žiaci tanečného krúžku predviedli tanec na hudbu Bloody Mary.

                      Krátky dialóg „Čo je rodina“ predviedli žiaci 3. ročníka. Po nich vystúpili moderným tancom žiačky tanečného krúžku 5. a 6. ročníka. Žiaci školského klubu zaspievali milú anglickú pesničku. Žiaci 2. až 5. ročníka nás prekvapili zaujímavým tančekom, ktorý sa naučili v škole v prírode.

                      V poslednej časti programu nás pobavili vtipným tancom žiaci 8. ročníka. Po nich nasledovala zábavná scénka „Hádaj na čo myslím“, ktorú nám zahrali žiaci 7. ročníka. Aj žiaci 6. ročníka si zatancovali a program uzatvorili mažoretky so zaujímavou choreografiou. Úplne na záver mamičiek čakalo ešte milé prekvapenie a príhovor pána riaditeľa.

                      Mamičky, babičky, prababičky – ešte raz Vám želáme, aby ste zo svojich detí mali vždy len radosť. V mene Vašich detí Vám ďakujeme za každé milé slovo, bozk, úsmev, povzbudenie a želáme Vám všetko najlepšie ku Dňu matiek.

             

            Mgr. Janette Hanková

          • Enviro deň v MŠ Bajč

          •  

                 Výnimočnej exkurzie sme sa zúčastnili v piatok 19.5.2023 so žiakmi 1. ročníka v MŠ Bajč. Pri návšteve predškolákov z MŠ Bajč sme dostali pozvanie na spoločné stretnutie, ktorému sme sa veľmi potešili a naplno si ho aj užili. Pani riaditeľka, Mgr. Božena Hegedűsová, nás na úvod privítala spolu aj s detičkami veselou pesničkou. Naši prváci sa rýchlo udomácnili v priestoroch MŠ a za krátky čas objavili nové hračky, s ktorými sa aj pohrali.

                Potom sa naši prváci spoločne nadesiatovali s ostatnými deťmi a o malú chvíľu privítala pani riaditeľka pracovníčky zo Strediska environmentálnej výchovy Dropie a oboznámila všetkých nás s programom dnešného dopoludnia. Témou dnešného Enviro dňa bolo oboznámenie sa s prostredím hmyzu a jeho úkrytov a obydlí. Nezvyčajná téma nás zaujala, deti si najprv pozreli obrázky a porozprávali sa o druhoch hmyzu, kládli otázky a zapájali sa do besedy.

                  Najzaujímavejšou časťou dňa bola praktická časť, ktorá sa realizovala na školskom dvore.

                 Deti boli rozdelené na tri skupiny a striedali sa na stanovištiach, na ktorých prebiehali rôzne aktivity. Jednou z aktivít bolo pozorovanie hmyzu na školskom dvore, druhou aktivitou bolo vypĺňanie plechoviek a roliek prírodným materiálom. Na treťom stanovišti prebiehali remeselné práce, ako zatĺkanie klincov a brúsenie dreva. Na stanovištiach im pomáhali dospelí a usmerňovali ich činnosti. Všetky tieto aktivity, ktoré deti veľmi bavili, smerovali k tomu, aby sa postavil hmyzí hotel a deti pochopili podstatu a dôležitosť rozvoja a ochrany prírody.

                 Deti si to veľmi užívali, s nadšením pomáhali a zapájali sa do všetkých aktivít.

                 V závere dnešného spoločného podujatia si naši prváci vyskúšali aj preliezky na školskom dvore. Potom sa s nami rozlúčila pani riaditeľka, ktorá podarovala našim prvákom školské pomôcky a spoločne s detičkami nás vyprevadila k autobusu. S množstvom pekných dojmov a zážitkov z celého dňa sme odchádzali späť do školy.                                                                                           

             

             

             Mgr. Andrea Laczkóová

          • Deň včiel

          •  

            Svetový deň včiel oslavujú včelári každý rok 20. mája, v deň narodenia Antona Janšu, ktorý bol zakladateľom moderného včelárstva a prvým riaditeľom včelárskej školy vo Viedni.

            My sme si ho tento rok pripomenuli trošku skôr, v piatok 19.5. nás navštívil včelár Patrik Svitač z Hurbanova, ktorý nám porozprával o tomto jeho koníčku. Ukázal nám usilovné včielky pri práci prostredníctvom prenosného úľa. Deti si mohli zblízka pozrieť trúdikov, ktorých nemôžeme v prírode tak často vidieť. Trúdy nemajú žihadlo, takže voľne cupitali po malých ručičkách našich žiakov. Ochutnali sme aj najvzácnejší produkt ich činnosti - med, ktorý nám veľmi chutil.

            Veľmi pekne ďakujeme za čas strávený s pánom včelárom a s malými oslávencami.

            Okrem tejto aktivity sme si vytvorili lapbook o včelách, zopakovali si život včielok prostredníctvom prezentácií. Pre nižšie ročníky to bola prezentácia, kde nás sprevádzala Včielka Maja. Po prezentácii pre starších žiakov, sme si overili vedomosti vo vedomostnom kvíze – kahoot.

            Pani učiteľka PaedDr. Denisa Mareková nám poskytla preparáty včelieho plástu a včielok, aby sme si ich vedeli lepšie poobzerať. Napokon najšikovnejší a najaktívnejší žiaci dostali na pamiatku certifikáty: Natálka Tóthová (2. ročník), Jarko Nagy (5. ročník), Sofia Voňáková (2. ročník), Zuzka Uhorščáková a Laura Beláková (1. ročník).

            Všetci sme si uvedomili, aké sú včely pre ľudí dôležité a celkový význam myšlienky Alberta Einsteina: „Pokiaľ by zmizli na zemi včely, ostávajú ľuďom len štyri roky života.“

             

            Kolektív ŠKD

          • Exkurzia – Atlantis Levice

          •  

             

            Dňa 17. mája sa naši žiaci 5. – 9. ročníka zúčastnili exkurzie v Leviciach -  v múzeu vedy, kde si zábavnou formou overili hlavne zákony fyziky na rôznych exponátoch. Najviac ich však zaujal jedinečný 9D simulátor, vďaka ktorému sa mohli pocitovo dostať do rôznych svetov...

            Veľa zábavy si užili aj v bublinkovom raji.

            Absolvovali sme aj dve interaktívne hodiny. Prvá bola zameraná na ľudské telo, kde si žiaci mohli vyskúšať prvú pomoc pri zastavení dýchania, rozpoznať orgány ľudského tela, pomocou špeciálnych okuliarov vyskúšať stav opitosti. Táto hodina bola spojená aj s krátkou prednáškou o drogách.

            Druhá hodina predstavovala jedinečný svet robotiky a umelej inteligencie. Takisto nám v úvode lektorka pripravila krátku, ale veľmi zaujímavú prednášku o umelej inteligencii a humanoidoch. Samozrejme aj v tejto sekcii si mohli vyskúšať zopár výrobkov.

            Bez nákupov to nie je ono..., takže neobišli sme ani obchod so suvenírmi, aby nám aj tie pripomenuli tento deň netradičného učenia sa, zážitkovým vyučovaním.

             

            p. uč. PaedDr. Denisa Mareková

          • Divadelné predstavenie Danka a Janka

          •  

            Počas dnešného dopoludnia sme sa s našimi žiakmi preniesli do čarovného sveta rozprávok a zúčastnili sme sa divadelného predstavenia Danka a Janka v Kultúrnom dome v Pribete. Predstavenie bolo veľmi zábavné, plné veselých a chytľavých pesničiek, takže si naši žiaci mohli veselo zaspievať i zatancovať.

            Sme radi, že sme sa tohto predstavenia mohli zúčastniť a tešíme sa na ďalšie stretnutie so skvelými hercami!

             

             

            p. uč. Petra Janovičová

          • Milé mamičky, babičky, prababičky!

          •  

            Blíži sa Váš veľký sviatok, a preto si deti z ŠKD pri tejto príležitosti pre Vás pripravili prekvapenie v podobe venovania, ktoré odznie v rozhlase v Pribete a vo Svodíne v nedeľu 14. mája o 14:00.

             

            Želáme Vám krásny Deň matiek! :)

          • NÁVŠTEVA KOMUNITNÉHO CENTRA

          •  

               Dnešné popoludnie sme strávili v Komunitnom centre v Pribete, kde nás opäť veľmi milo privítali a, samozrejme, vymysleli pre nás zaujímavý program. Venovali sme sa spoločnému pečeniu ku Dňu matiek.

                 A veru, okrem toho, že sme sa niečo nové naučili, na našich koláčikoch sme si aj poriadne pochutnali. S plnými bruškami a s čokoládou až za ušami sme sa potom spokojní pobrali naspäť do školy.

                   Aj touto formou ďakujeme za čas, ktorý ste nám venovali. Tešíme sa na ďalšie stretnutie.

             

             

             Kolektív ŠKD

          • Školský pohár SFZ - futbal žiakov ZŠ

          •  

            V pondelok 24. apríla 2023 sa družstvo zložené z výberu piatakov a šiestakov pod vedením pána učiteľa PaedDr. Petra Hariša zúčastnilo Školského pohára Slovenského futbalového zväzu v Kolárove.

            Vo vzájomných zápasoch predkola sa stretli s družstvami chlapcov zo ZŠ Marcelová, ZŠ s VJM Marcelová, ZŠ Mateja Korvína Kolárovo a Cirkevnej školy v Kolárove.

            Po prvom vyhratom zápase so ZŠ s VJM Marcelová 3:2 nás futbalové šťastie opustilo a v ostatných zápasoch sa nám nepodarilo vyhrať. Družstvo našej školy obsadilo 4. miesto.

                                                             

                                                                                                                                                                                                                                              PaedDr. Adriana Valachová

          • DEŇ ZEME

          •  

            Deň Zeme by nás mal povzbudiť, aby sme sa zamysleli nad tým, čo robíme, aby sa naša planéta stala udržateľnejším a obývateľnejším miestom. Scott Peters

             

            Deň Zeme sa každoročne oslavuje 22. apríla. Tento rok padol akurát na sobotu, preto sme si ho v našej škole pripomenuli dnes. Na hodine geografie sme s pani učiteľkou Mgr. Andreou Botkovou vytvorili prezentácie spojené s ochranou prírody a porozprávali sa o tejto téme. V rámci ŠKD sme vymaľovali plagát, ktorý podporil aj detskú spoluprácu a starší žiaci pracovali na výrobe tzv. lapbooku, ktorý je skvelou pomôckou práve pre túto tému aj pre mladšie ročníky. Na školskom dvore žiaci vytvorili aj nápis z prírodnín. 

             

             

            Kolektív ŠKD

          • McDonald´s Cup – mini futbal žiakov a žiačok ZŠ

          •  

            Po dlhom čase sa konečne otvorili brány športu a to 20.4.2023 zorganizoval Svätý Peter okresné kolo vo futbale mladších žiakov a žiačok. Pán učiteľ PaedDr. Peter Hariš vybral do súťaže mladých nadšencov futbalu. Podľa pravidiel musia byť družstvá zmiešané, teda v družstve boli naši žiaci rôznych ročníkov. Boli to chlapci z prvého, druhého a štvrtého ročníka, keďže majú mať šancu hrať aj dievčatá, aj v našom tíme bola jedna štvrtáčka. Zúčastnili sa družstvá zo Svätého Petra – škola s vyučovacím jazykom slovenským aj maďarským, my a ZŠ Dulovce. Futbal sa hral vonku na ihrisku s umelým trávnikom, počasie bolo výborné, ako stvorené na hru!

            Zápasy boli plné nadšenia, kriku a gólov. I keď naša škola nepostúpila do okresného kola, v našich žiakoch zostalo vzrušenie z hry a zmiešané pocity po nej.

            Ale neúspech ich neodradil, budúci rok budú starší, lepší a vyhrajú!

             

             

                                                                                                                Mgr. Veronika Balhová

          • Zápis do 1. ročníka na školský rok 2023/2024

          •  

             

                      Vo štvrtok 6. apríla 2023 sa na našej škole uskutočnil Zápis detí do 1. ročníka na školský rok 2023/2024.

            Nesmelí predškoláci z materskej školy prichádzali od rána so svojimi rodičmi, niektorí so starými rodičmi. Najprv poznávali zvieratká, domáce aj exotické. Triedili geometrické útvary – kruhy, štvorce, trojuholníky, obdĺžniky podľa veľkosti a farieb. Postupne sa osmelili a zarecitovali nám básničky a zaspievali pesničky, ktoré sa naučili v materskej škole.

            Svoju školskú zrelosť mohli dokázať aj pri práci s pracovnými listami – schopnosť sústrediť sa,  jemnú motoriku prstov potrebnú pri písaní, určovanie počtu predmetov, porozumenie príkazom a inštrukciám.

            Na záver si vyskúšali riešenie matematických úloh na interaktívnej tabuli. Za usilovnosť a šikovnosť si odniesli domov drobné darčeky, ktoré pripravili pani učiteľky, a sladkosti.

            Tešíme sa, že ich od septembra privítame na škole ako našich prváčikov.

             

            PaedDr. Adriana Valachová

          • Očakávanie Veľkej noci v ŠKD

          •  

            Príchodom jari vítame aj Veľkú noc. Veľká noc je na Slovensku spojená s mnohými krásnymi zvykmi a tradíciami. Príprava na ňu býva veľmi pestrá a radostná. Aj v ŠKD sme sa na nadchádzajúce sviatky poriadne pripravili.

            V pondelok 3.4.2023 sme v ŠKD privítali kolegyňu z Komunitného centra v Pribete, ktorá pripravila pre našich žiakov tvorivé dielne, kde si naši žiaci vyhotovili množstvo krásnych ozdôb, ktorými môžu skrášliť svoje domovy, alebo potešiť niekoho blízkeho. S pomocou nášho žiaka 8. ročníka, Viktora Pinkeho, si mali možnosť upliesť aj korbáč, ktorým môžu chlapci na Veľkonočný pondelok poriadne vyšibať dievčatá. Počas tohto popoludnia sa žiaci zábavnou formou naučili aj správne separovať odpad, za čo im naša príroda určite poďakuje.

            V utorok nás čakalo vajíčkobranie v parku pri kostole. Aj tento rok si to žiaci poriadne užili a až do vyčerpania behali a hľadali vajíčka, za ktoré ich neminula sladká odmena.

            Aj touto formou sa chceme poďakovať pracovníčkam Komunitného centra v Pribete za čas, ktorý nám venovali.

             

            Prajeme Vám krásne prežitie veľkonočných sviatkov v kruhu Vašich najbližších!

             

             

             

            kolektív ŠKD

          • Noc s Andersenom 2023

          •  

            Noc s Andersenom (v našej škole Popoludnie s Andersenom) sa aj tento rok pre žiakov 1. stupňa uskutočnila na našej škole v poobedných hodinách.

            Krásne popoludnie 31. 3. 2023 bolo venované knižkám a  aktivitám s nimi spojenými. Čítali, spievali, recitovali, zahrali sa a aj výborne najedli. Ani tento rok nechýbali waffle (ďakujeme pani učiteľke PaedDr. Adriane Valachovej, že nezabúda na hladné brušká našich žiačikov), chlebík s jarnou cibuľkou, slané pečivo, malinovky a aj džúsy.

            Na úvod pani učiteľka Mgr. Veronika Balhová prichystala prekvapenie pre našich najmenších prváčikov. Tí boli ich triednou pani učiteľkou Mgr. Andreou Laczkóovou pasovaní za čitateľov našej základnej školy, už aj oni môžu vstúpiť do tajov a záhad knižiek, do našej školskej knižnice. Veľmi sa tešili a my s nimi, nakoľko čítať knižky je úžasné! Aby k nim patrili, predstavili sa spoločnou básňou, ako aj krátkou piesňou Adam v škole nesedel, ktorú si s nimi zaspievali aj žiaci starších ročníkov.

            Tento školský rok bol venovaný poučnej rozprávke od H. CH. Andersena Škaredé káčatko.

            To žiaci nevedeli, bol im predstavený, rozprávali  sa o jeho rozprávkach, ktoré poznajú. A veru ich poznali. :-)  Krátku báseň k rozprávke im krásne prečítala žiačka 2. ročníka Nikola Hulkóová, a tým im napovedala, o ktorú rozprávku ide. Ihneď uhádli a pustili sa do spoločného čítania rozprávky, bolo veľa ochotných čitateľov!

            Rozprávka je poučná, nakoľko ich niektoré momenty prinútili zamyslieť sa nad ich správaním sa.

            Nevenovali zvýšenú pozornosť ich vzhľadu, lebo si prestanú vážiť láskavosť, úprimnosť, lásku a porozumenie, a aby niečo zmenili v prístupe k tým, ktorí nie sú ako oni, boli k nim tolerantnejší a brali ohľad na city.

            Ďalšia časť programu bola venovaná p. spisovateľke Kriste Bendovej – k jej 100 ročnici. Pani spisovateľka sa v jej dielach venovala často téme zvierat. Zvieratá boli hlavnou témou dňa! Žiaci počúvali rôzne zvuky zvierat a hádali, o aké zvieratko ide! Vymysleli aj zvieratká k menu pani spisovateľky, hneď bola popísaná tabuľa.

            Pani učiteľka Mgr. Veronika Balhová vybrala pieseň Keby mala rozum stonožka z knižky Bola raz jedna trieda na pohybovú aktivitu, ktorú sa učili spievať aj tancovať a vytvorili tým dlhú tancujúcu stonožku.

            Nasledovali rôzne aktivity, ktoré už boli po skupinách – hľadanie predmetov v škatuliach a ich hádanie podľa hmatu, čelovkou – hádaním aké zvieratká sú, pýtaním sa otázok, a napodobňovaním zvieratka a hádaním, ktoré to je. Veru bolo zábavy a smiechu!

            Nemohlo sa zabudnúť ani na postavičky z rozprávok, hľadaním správnych dvojíc, skladaním názvov rozprávok.

            Ďakujeme za krásne poobedie!  Stretneme sa o rok!

             

             

             

                                                                                               Mgr. Veronika Balhová

          • Partnerská škola v Španielsku

          •  

                  ZŠ Pribeta spolupracuje a rozvíja komunikáciu žiakov v anglickom jazyku so ZŠ v Španielsku. Žiaci 6. triedy v partnerskej škole Aldric school  Španielsko pripravili pre našich žiakov RECYCLING PROJECT.

                  Prácu, komunikáciu a predstavenie sa nám zaslali na priloženom linku, ktorý si môžete pozrieť.

             

            https://drive.google.com/drive/folders/1RyJi_Zod1e6eHZ0FSxqzYZYyLrSg2nkM?usp=share_link

             

                 Žiaci ŽŠ Pribeta sa veľmi potešili tomu, že aj takouto formou majú možnosť spoznať svojich kamarátov a zdokonaliť sa v komunikácii v anglickom jazyku.

             

             

             

            PaedDr. Andrea Baránek

          • Otvorené hodiny v 1. ročníku

          •  

                  Pred zápisom detí do 1.ročníka je zvykom na našej škole stretnúť sa s predškolákmi na otvorenej hodine v 1.triede, aby im prváci mohli predviesť a ukázať, čo sa už doteraz naučili.

                 Prváci sa na túto príležitosť vždy veľmi tešia, pretože sa stretnú so svojimi kamarátmi aj s bývalou pani učiteľkou. Tento rok bol však aj pre nás výnimočný, pretože sme mohli privítať aj dve takéto vzácne návštevy. 23.marca v sprievode pani učiteľky Bc. Paulíny Führichovej prišli deti z miestnej materskej školy na otvorenú hodinu do 1.triedy. Žiaci ich privítali s obrovskou radosťou, hneď si našli svojich kamarátov a vyobjímali aj pani učiteľku. Predviedli ukážku z hodiny čítania a matematiky, spoločne si zaspievali a zarecitovali básničky a v závere hodiny sa trochu spolu aj zahrali. Nechýbala ani výmena malých darčekov a sladkostí.

                 Prekvapujúca a zaujímavá bola aj návšteva detí s pani učiteľkou Mgr.Boženou Hegedüšovou z materskej školy z obce Bajč, ktorí k nám prišli 29. marca po prvýkrát. Naši prváci nevedeli o tejto návšteve, ani sa nepoznali s týmito deťmi. Privítali ich  krátkym programom, veselou básničkou o ročných obdobiach a zaspievali im svoju obľúbenú pesničku Adam v škole nesedel. Netrvalo však dlho, deti sa rýchlo spoznali a skamarátili. Hravou formou ich naši prváci zaviedli do tajomstiev písmen a číslic. Spolu sa nadesiatovali, a potom našim hosťom ukázali priestory školy ako knižnicu, počítačovú učebňu, školský klub a telocvičňu. Najviac ich zaujal školský klub s množstvom spoločenských a športových hier. Na záver sme ich obdarovali malou pozornosťou, ktorú pripravili naše šikovné pani učiteľky a s množstvom zážitkov odchádzali autobusom späť do Bajča. Našich prvákov aj predškolákov prišli pozrieť aj pán riaditeľ a pani zástupkyňa, ktorí boli veľmi spokojní s vedomosťami našich prvákov. Za vzorné správanie a dobre zvládnuté úlohy ich nezabudli obdarovať sladkosťami.

             

                                                                 Mgr. Andrea Laczkóová

          • Svetový deň vody 2023

          •  

             

                          Bezfarebná, priesvitná a bez zápachu, také sú vlastnosti vody. Je to životodarná tekutina, bez ktorej všetko živé nemôže existovať. Každý rok od roku 1993 oslavujeme 22. marca Svetový deň vody, kedy sa svet venuje aktivitám, ktoré podporujú informovanosť verejnosti o nenahraditeľnom význame vody pre zachovanie života na Zemi. Tohtoročnou témou je „Urýchlená zmena“ v kontexte vyriešenia krízy nedostatku vody a osvety v oblasti hygieny. Takmer štvrtina obyvateľov planéty nemá prístup k vode a až dvom tretinám svetovej populácie hrozí v dohľadnej dobe nedostatok vody.

                          My sme sa tiež rozhodli pripomenúť si tento deň rôznymi aktivitami. Všetci žiaci si na úvod pozreli náučné video, prezentáciu alebo rozprávku s tematikou vody. Následne si vo svojich triedach urobili kvíz, kde si overili ako dobre počúvali a pozerali obrazový materiál. Jedným z ďalších cieľov bolo vytvoriť aspoň jeden plagát, projekt s tematikou ochrany, dôležitosti a potreby vody na našej planéte. Popri tvorbe posterov sa žiaci venovali rôznym iným aktivitám. Skladali puzzle, vetu, spievali, tancovali, tvorili knihu, robili rôzne pracovné listy.

                          Po ukončení aktivít, ktoré namáhali predovšetkým naše mozgové bunky sme sa venovali športovým aktivitám, ktorými sme vyplavili z nášho tela trošku „vody“, ktorú sme správnym pitným režimom opäť doplnili. Menší žiaci si v telocvični zasúťažili. Overili sme ich zdatnosť (skok vo vreci), šikovnosť (hod na cieľ, prekážková dráha s loptičkou), koordináciu (slalom na chodúľoch) a mnohé iné zdatnosti. Na záver sme sa pokúsili vytvoriť malú modrú kvapku. Starší žiaci si na potenie „vody“ vybrali turnaj vo vybíjanej, kde sa ukázala tiež ich zdatnosť, sila a vytrvalosť.

                          Užili sme si deň plný zábavy a popritom sme si pripomenuli dôležitosť vzácnej tekutiny, ktorou VODA rozhodne je.

             

                                                                                                                                                    Mgr. Andrea Botková

          • Fotografická súťaž

          •  

                 Dňa 28.3.2023 sa v Kultúrnom dome Lajosa Pándyho v Pribete uskutočnilo vyhodnotenie fotografickej súťaže spolu s vernisážou výstavy prác žiakov, do ktorej sa zapojili aj naši žiaci.

                  Dominik Hégér získal prvé miesto vo svojej veķovej kategórii s témou pamiatky minulosti, na svojej víťaznej fotografii zachytil kalváriu v Pribete.

                 Lujza Kira Madarászová z 8.ročníka získala druhé miesto v kategórii starších žiakov. Jej fotka "Mačka" sa venovala téme prírody.

                Ďalší žiaci Marián Barák, Dominika Basternáková a Christian Šipoš mali svoje diela vystavené v rámci vernisáže v priestoroch spomínaného kultúrneho domu.

             

            Žiakom srdečne gratulujeme!

             

             

            Mgr. Nikola Závodská

          • Deň učiteľov 2023

          •  

                      Profesia učiteľa je jednou z najvznešenejších a najušľachtilejších profesií. Učiteľstvo je nielen povolaním, je predovšetkým krásnym a jedinečným poslaním. Pred niekoľkými storočiami sa narodil veľký mysliteľ, humanista a pedagóg - Ján Amos Komenský. A práve deň jeho narodenia - 28. marec - sa stal sviatkom tých, ktorí sú nositeľmi a šíriteľmi vzdelania a výchovy. Patrí všetkým učiteľom a pedagogickým pracovníkom. Sviatočným bol aj pre učiteľov našej základnej školy, ktorí tento výnimočný deň oslávili posedením v reštaurácii Kaštieľ Štejner v Hurbanove.

                      Pán riaditeľ PaedDr. Marek Elšík na úvod povedal niekoľko krásnych myšlienok a svoj slávnostný príhovor začal motivačným citátom:

            „Niekedy sa musíš rozbehnúť, aby si videl, kto pobeží za tebou. Niekedy musíš hovoriť tichšie, aby si si všimol, kto ti v skutočnosti naslúcha. Niekedy musíš urobiť krok dozadu, aby si videl, kto stojí na tvojej strane. Niekedy musíš urobiť nesprávne rozhodnutia, aby si sa presvedčil, kto zostane s tebou, keď už je všetko stratené.“ (Paolo Coelho)

                    Vo svojom príhovore vyjadril všetkým pedagogickým pracovníkom úprimné poďakovanie a uznanie za ich neoceniteľnú oddanosť, trpezlivosť a zodpovednosť. Vyzdvihol neúnavnú prácu učiteľa, ktorý chce svojich žiakov naučiť čo najviac - aj napriek zložitému a náročnému obdobiu, v ktorom sa nachádzame. Poprial učiteľom veľa síl, pozitívnej energie, množstvo inšpirácií, dobrých nápadov a dostatok trpezlivosti pri vzdelávaní mladej generácie. Želal predovšetkým pevné zdravie.

                  Pán riaditeľ zvlášť ocenil prácu dvoch svojich kolegýň. PaedDr. Adrianu Valachovú za jej obetavú a dlhoročnú prácu na ZŠ Pribeta a Mgr. Nikolu Závodskú za jej mimoriadne prospešnú prácu v ŠKD.

                  Po oficiálnom úvode pokračovalo posedenie v príjemnej atmosfére a pri vynikajúcom a chutnom jedle. Popoludnie bolo plné rozhovorov, vtipných príbehov a spomienok na staré dávne školské časy.

                   Pri stole bolo symbolicky prestreté aj pre našu nebohú pani zástupkyňu PaedDr. Kristínu Virág, ktorá bola výnimočnou učiteľkou pre jej mimoriadne ľudský prístup k žiakom, rodičom a kolegom.

             

             

            Mgr. Janette Hanková

          • Divadelné predstavenie The Last Wish

          •  

            Dňa 08.03. sa žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka zúčastnili divadelného predstavenia s názvom The Last Wish (Posledné želanie) v budove Matice slovenskej v Komárne. Dej bol i napriek pesimisticky znejúcemu názvu humorný a žiaci si užili zábavnú, anglicko-slovenskú divadelnú inscenáciu. Bol to inovatívny spôsob overovania jazykových znalostí, ktorý zároveň nenúteným a nenápadným spôsobom rozširoval vedomosti našich žiakov.

             

            Andrea Gáborová

             

    • Kontakty

      • Základná škola, Pavilón B
      • 0911 063 627 - zborovňa 0911 229 743 - zástupcovňa
      • Školská ul. č. 26 94655 Pribeta Slovakia
      • 37867172
      • 2021674655
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje