• Riaditeľské voľno

          • Z organizačných dôvodov udeľujem v stredu 20. marca 2024 riaditeľské voľno pre žiakov 5. - 8. ročníka. Žiaci prvého stupňa budú mať upravený rozvrh v tento deň. ŠKD aj autobus ostáva bez zmeny.PaedDr. Marek Elšík, riaditeľ školy

          • Zvyšovanie emocionálnej odolnosti a vzájomného rešpektu

          •  

            Zvyšovanie emocionálnej odolnosti a vzájomného rešpektu medzi členmi školskej komunity bolo témou, ktorej sme sa venovali počas dvoch dní.

            V súčasnosti prevláda trend medzi žiakmi, najmä v pubertálnom veku, prijímať a realizovať rôzne výzvy, ktoré zaplavujú sociálne siete (TikTok, Instagram a pod.). Sú ľahko ovplyvniteľní. Záleží im na tom, čo si spolužiaci o nich pomyslia ak nesplnia nejakú výzvu. Názorom ostatných prikladajú príliš veľkú váhu a na ten svoj úplne zabúdajú. Stretávame sa u žiakov s tým, že sú extrémne netrpezlivý, svoje požiadavky a nároky chcú mať realizované okamžite, čakať čo i len chvíľku je pre nich stresujúce a sú nervózni. Žijú svoj virtuálny svet a ten ovplyvňuje výrazne emočnú stabilitu žiakov, mladých ľudí. Taktiež vnímame, že žiaci majú problém komunikovať svoje potreby a následne pochopiť potreby druhých. Ako kompas používajú informácie z druhej ruky a svoje pocity potláčajú. Následne majú problém s výberom strednej školy, uplatňovania limitov ako by sa mali správať k druhým alebo vybrať si to čo majú najradšej v rôznych oblastiach.

            Preto sme sa rozhodli zrealizovať interaktívny workshop pod vedením fantastickej pani psychologičky Monika Domeova. Dlhodobo s ňou spolupracujeme a jej vedomosti nadobudnuté počas vysokoškolských štúdií v EÚ sú zárukou kvalitnej prednášky, interaktívneho workshopu a hlavne posilnenia emočnej stability. Mladší žiaci absolvovali rôzne hry hry na tému prejavovanie emócií. U starších žiakov sa zamerala komunikáciu, interaktivitu, spolupatričnosť a rôzne prejavy emócií.

            Nielen žiaci, ale i my dospelí sa potrebujeme venovať tejto téme a preto podobný worhshop zameraný na zvládanie stresu ako aj na emocionálnu stránku osobnosti si Monika pripravila aj pre nás. Teší ma, že sa k nám pridali aj pracovníčky z Komunitné centrum Pribeta. Verím, že naša spolupráca a výborné nápady sa pretavia časom aj do ďalšieho spoločného stretnutia.

            Viac o práci Moniky a tomu, čo robí výborne a s plným nasadením sa môžete dozvedieť na https://intentionscp.com/sk/

          • KARNEVAL

          •  

            V piatok 23.2.2024 zaplnili chodby našej školy čarovné postavičky ako z rozprávky. Konal sa totiž KARNEVAL, na ktorý sa naši žiaci už dlho tešili. Popoludnie sa nieslo v duchu radosti a smiechu. Naši žiaci predviedli svoje masky a tie najkrajšie z nich porota odmenila. Samozrejme, nemohla chýbať ani tombola.

            Milí žiaci, karnevalové popoludnie síce rýchlo ubehlo, ale my veríme, že ste si domov odniesli pekné spomienky a výbornú náladu.

             

          • BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA , KATEGÓRIA „C“ – OKRESNÉ KOLO

          •  

            Biologická olympiáda, kategória „C“ je určená pre žiakov 8. a 9. ročníka ZŠ a 3. a 4. ročníka osemročných gymnázií. Okresné kolo tejto kategórie sa konalo 13. februára v Komárne. Našu školu reprezentovali  2 naše žiačky. Karin Ludaš z 8. ročníka a Kira Lujza Madarászová z 9. ročníka.

            Obe súťažili v teoreticko-praktickej časti. Dievčatá sa usilovne pripravovali na túto súťaž, čo sa odrazilo aj na ich vynikajúcom výkone. Kira Lujza Madarászová získala krásne 2. miesto z vyše 20 súťažiacich. Bola ocenená diplomom, ku ktorému jej priložili i knižnú poukážku. V marci nás bude reprezentovať v Nitre na krajskom kole. Ani Karin Ludaš sa nenechala zahanbiť a získala ako ôsmačka aj medzi deviatakmi krásne 10. miesto. Obe sa stali úspešnými riešiteľkami biologickej olympiády. Ich kladný vzťah k biológii a nadšenie, čo najviac sa dozvedieť v tejto oblasti, im priniesli odmenu za dosiahnutie týchto výsledkov.

             

            Obom žiačkam srdečne blahoželáme a Kire Lujze Madarászovej držíme päste v krajskom kole.

             

                                                                             PaedDr. Denisa Mareková

          • Recitačná súťaž Hviezdoslavov Kubín

          •  

            13. február sa niesol v duchu poézie a prózy. V obci Svätý Peter sa konalo obvodné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín.

            Našu školu reprezentovala v I. kategórii v prednese poézie tretiačka Zoé Hégérová. Zoé recitovala milú básničku o pande a získala 3. miesto. V II. kategórii v prednese poézie zažiarila šiestačka Vanesa Hóková, ktorá získala za svoj výkon 3. miesto. V II. kategórii v prednese prózy bol veľmi šikovný piatak Zsolt Zahorcsek, ktorý získal 2. miesto za svoju recitáciu. V III. kategórii v prednese poézie nás reprezentoval deviatak Christian Šipoš, ktorý si odniesol 3. miesto. V tejto kategórii v prednese prózy recitovala o trampotách s vodou siedmačka Patrícia Petrešová. Umiestnila sa na 3. mieste.

            Žiakom srdečne blahoželáme. Zároveň ďakujem pani učiteľkám Mgr. Veronike Balhovej a Petre Janovičovej, že tiež pripravovali žiakov na túto recitačnú súťaž.

             

            Mgr. Janette Hanková

          • Návšteva Múzea holokaustu v Seredi

          •  

            Dňa 9. februára mali deviataci a ôsmaci netradičné vyučovanie. Navštívili sme totiž Múzeum holokaustu v Seredi. Je to jeden z najzachovalejších pracovných táborov na Slovensku. V minulosti tieto priestory slúžili predovšetkým na pracovné účely. Odtiaľto použitím dobytčích vagónov deportovali ľudí židovského pôvodu do rôznych koncentračných táborov.

            Návšteva múzea bola pre nás veľmi obohacujúca. Žiaci sa mohli vzdelávať a vytvárať si vzťah s históriou 2. svetovej vojny aj takouto zážitkovou formou. Celý čas nás sprevádzal po jednotlivých expozíciách veľmi šikovný a vzdelaný lektor, ktorý nám zrozumiteľným spôsobom vysvetlil súvislosti a detaily holokaustu. Videli sme mnoho autentických predmetov, fotografií a dobovej propagandy. Lektor po prehliadke žiakov rozdelil do skupín. Každá skupina rozpracovala inú tému z tohto obdobia. Svoje poznatky a zistenia nadobudnuté počas návštevy múzea odprezentovali pred lektorom, ktorý ich veľmi pochválil. Okrem pochvaly žiaci samozrejme dostali aj jednotky.

            Prehliadka múzea skončila výpoveďou preživšej z Osvienčimu. Nakoniec sme si urobili spoločnú fotografiu pred vagónom, ktorým prevážali ľudí na smrť.

            Bohužiaľ holokaust je veľmi ťažká téma, ale nedá sa pred ňou zavrieť oči a nevšímať si túto temnú stránku našej histórie. 

             

            Mgr. Janette Hanková, Mgr. Nikola Závodská

          • Akreditácia ERASMUS+

          • Naša škola získala prestížne ocenenie v oblasti ERASMUS+. Akreditácia Erasmus predstavuje zjednodušený prístup k aktivitám v oblasti mobility a umožňuje sústrediť sa na dlhodobé ciele organizácie. Môžeme vyskúšať nové druhy aktivít alebo spolupracovať s novými partnerskými organizáciami bez toho, aby sme museli zakaždým vypĺňať novú žiadosť Akreditácia sme získali za oblasť ŠKOLSKÉ VZDELÁVANIE .

          • Dejepisná olympiáda - okresné kolo

          •  

            Dňa 5.februára sa konalo okresné kolo dejepisnej olympiády s hlavnou témou Hrady a zámky Slovenska. Olympiáda sa tento rok konala na Základnej škole v Hurbanove. Okrem hlavnej témy sa naši žiaci potrápili aj s úlohami dejepisu v rámci svojho ročníka a regionálnymi dejinami okresu Komárno.

            Z celkového počtu 70 účastníkov sme do krajského kola síce nepostúpili, ale naša žiačka Karin Ludaš z ôsmeho ročníka sa stala úspešnou riešiteľkou vo svojej kategórií. Denis Hornyik zo siedmeho ročníka ukázal tiež veľmi pekné znalosti z dejepisu.

            Tešíme sa na ďalší ročník dejepisnej olympiády a obom našim šikovným žiakom ďakujeme za účasť a reprezentáciu školy.

             

            Mgr. Nikola Závodská

          • ŠKOLSKÉ KOLO GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

          •  

            Dňa 19.01.2024 sa konalo školské kolo Geografickej olympiády. Úspešným riešiteľom v kategórii
            G bol žiak 5. ročníka Zsolt Zahorcsek a v kategórii F žiak 6. ročníka Richard Fűhrich. Obaja
            postupujú do okresného kola.

            Srdečne gratulujeme a prajeme veľa šťastia v ďalšom kole!

            Mgr. Daniel Hamran

          • Beseda s Norbertom Valakovičom

          •  

            Ďakujem Norbetovi Valakovičovi, že prišiel na pôdu našej základnej školy vyrozprávať svoj životný príbeh, ktorý bolo ťažké a náročné počúvať a nie ešte prežiť.

            Pomáhať a meniť mladých ľudí k lepšiemu, ukazovať im správny smer a cestu životom. Vnímať svoje emócie a prejavovať ich - to všetko sme si odniesli po dnešnej besede.

            Citujem: “Besedu na tejto škole som si vychutnal . Ostal som však milo prekvapený reakciami niektorých žiakov tejto školy, s ktorými som sa ešte individuálne rozprával po skončení besedy. Ako silno vnímajú život a ako aj tí najproblémovejší chcú zmeniť svoje správanie k lepšiemu.

            No na záver ma najviac prekvapila jedna žiačka a bolo to pre mňa najemotívnejšie z celej besedy. Keď mi plakala na ramene a rozprávala mi svoje trápenie. Priznám sa že mi behali zimomriavky po celom tele, keď som počúval aké trápenie si nesie toto mladé dievča a aké dospelácke veci už musí riešiť.”

            Milí žiaci, beseda bola organizovaná s cieľom pomôcť a naučiť vás podeliť sa o svoje emócie a pocity. Viem, že kontakt na pána Valakoviča ste si odniesli a preto verím, že jeho ponuku využijete.

            Čaká nás ešte jedno podobné stretnutie - troška s iným zameraním a s iným hosťom, ale rovnako zaujímavé a hlavne prínosné pre vás, žiakov našej školy.

             

            Nezabudnite, ROZHODNUTIE je na VÁS!

          • PYTAGORIÁDA

          •  

            Dňa 12.12.2023 sa konalo školské kolo Pytagoriády pre 3., 4. a 5. ročník. Úspešnými riešiteľmi
            v kategórii P3 boli Hanna Šalgóová, Viktor Laczkó a Sebastián Halász. V kategórii P5 bol
            úspešným riešiteľom Zsolt Zahorcsek.

            Do okresného kola postupujú Hanna Šalgóová, Viktor Laczkó a Zsolt Zahorcsek.

            Srdečne gratulujeme a prajeme veľa šťastia v ďalšom kole!

             

             

            Mgr. Daniel Hamran

          • POĎAKOVANIE

          •  

            Milí žiaci, rodičia a priatelia školy, dovoľte, aby sme sa Vám touto cestou z celého srdca úprimne poďakovali za Vašu účasť na projekte “Koľko lásky sa zmestí do krabičiek od topánok”. Sme hrdí na to, že v poradí už štvrtýkrát sa nám podarilo podporiť úžasnú iniciatívu ako skrášliť predvianočné obdobie tým, ktorí to potrebujú azda najviac - osamelým seniorom žijúcim v domovoch dôchodcov. Je nám cťou podeliť sa s Vami o radostnú správu, že práve vďaka Vašej veľkodušnosti bolo našej škole udelené čestné uznanie, ako škole s dobrým srdcom za to, že sme sa do tejto krásnej zbierky zapojili.

            Naši žiaci sa na hodinách techniky a výtvarnej výchovy usilovne zapájali do výroby vlastnoručných darčekov a vianočných pozdravov, ktoré sa priložili do vyzbieraných krabičiek. Učenie skutkami je bezpochyby tou najúčinnejšou formou výučby. Viesť generáciu mladých ľudí k dobročinnosti a láskavosti je jedným z najdôležitejších a najušľachtilejších poslaní učiteľov. Práve z tohto dôvodu bolo úžasné sledovať, ako do výroby darčekov vkladali žiaci celé svoje srdcia.

            Ako obvykle, časť vyzbieraných krabičiek putovala do zariadení sociálnych služieb, presnejšie do Zariadenia sociálnych služieb Náruč v Komárne. Tento rok bol však výnimočný aj niečím iným. V spolupráci s obecným úradom sme mali možnosť obdariť a potešiť aj babičky a deduškov žijúcich v našej malej dedinke. Krabičku lásky sme odovzdali jedenástim z nich. Všade nás čakali s úsmevom, radosťou a dojatím. Ponúkli nás domácimi vianočnými koláčikmi či zákuskami a porozprávali nám dojemné príbehy z minulosti. Koľko domov, toľko vzácnych životných príbehov. Postupne sme si uvedomili, že babičky a deduškovia nemali najväčšiu radosť z darčekov, ktoré sme im priniesli, ale tešili sa nám, našej prítomnosti a tomu, že sa na nich nezabudlo. Bol to pre nás nezabudnuteľný a veľmi silný emočný zážitok. Čas je cenný, darovať ho je ešte cennejšie, je to vlastne to najcennejšie, čo darovať môžeme. Priložené fotky hovoria za všetko. Pozerajme sa na ne s radosťou. Berme ich ako výzvu a motiváciu pokračovať v tejto vznešenej a nezištnej akcii i naďalej.

             

            Andrea Gáborová

          • Vianočné trhy v Bratislave

          •  

            Magickú atmosféru v období pred Vianocami si už ani nevieme predstaviť bez vianočných trhov. Preto sme 14. decembra navštívili naše krásne hlavné mesto, aby sme si pozreli a zažili tohtoročné „Bratislavské Vianoce“. Pri príchode do Bratislavy nás ohúrili mrakodrapy a moderné budovy. Už z autobusu sme mali krásny výhľad na celé mesto.

            Naše prvé kroky najprv viedli do budovy Slovenského národného múzea pri Dunaji, v ktorej dnes sídli Prírodovedné múzeum SNM. Pán lektor nám poskytol odborný lektorský výklad a rád nám odpovedal na všetky naše otázky. Odtiaľ sme sa presunuli na vianočné trhy a pozreli sme si stánky na Hlavnom vianočnom trhu na Hlavnom námestí. Nemohli sme vynechať príležitosť vyfotografovať sa s Čumilom a s legendárnou postavičkou Schöne Náciho. O príjemnú vianočnú atmosféru sa postaral aj vianočný stromček na Hviezdoslavovom námestí, ktorý mal až 12 metrov. Náš výlet sme dovŕšili v nákupno-zábavnom centre Bory Mall. V obchodnom centre sa nám veľmi páčila vianočná výzdoba a dekoratívne osvetlenie.

            Domov sme odchádzali s nezabudnuteľnými zážitkami a s plnými taškami nákupov.

             

            Mgr. Janette Hanková

          • Viete, čo teraz robí vaše dieťa? Prednáška pre rodičov o hrozbách, ktoré číhajú na deti na internete i mimo neho

          •  

                        V stredu 6. decembra 2023 sme pred triednymi schôdzkami Rady rodičov zorganizovali prednášku o kyberšikanovaní pre rodičov našich žiakov. Ako prednášajúcu sme pozvali preventivistku Policajného zboru SR mjr. Mgr. Adrianu Grupáčovú, ktorá je v tejto oblasti odborníčkou a pracuje so žiakmi základných a stredných škôl aj s ich rodičmi. Táto téma je v súčastnosti veľmi aktuálna.

                        Rodičia si pozreli krátky film natočený na základe skutočnej udalosti, ktorý ukázal jednu z hrozieb komunikácie s neznámym na internete. Nielen o tejto, ale aj o ďalších hrozbách, ktoré číhajú v dnešnom svete na deti na internete, ale aj mimo neho, hovorila potom pani preventivistka.  Predmetom prednášky boli aj formy šikanovania online, možnosti jeho riešenia, uvedomenie si zodpovednosti za svoje správanie, schopnosť znášať následky a tiež trestnoprávna rovina.

                        Prednáška mala medzi rodičmi veľký ohlas, rodičia si odniesli aj tlačené materiály k danej problematike a navyše aj k téme ochrany seniorov pred podvodmi.

             

             PaedDr. Adriana Valachová

          • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku

          •  

            Dňa 6.12. žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka navštívili Dom Matice slovenskej v Komárne, aby sa zúčastnili v poradí už tretieho anglického divadelného predstavenia s názvom United Neighbours of London (Spojení susedia Londýna).

            Tajomný list, ktorý dostali obyvatelia bytovky, zamiešal osudy všetkých nájomníkov a ukázal, aké dôležité je si navzájom pomáhať. Príbeh upriamoval pozornosť na dobré vzťahy so svojimi najbližšími. Ako napovedá názov, nešlo v prvom rade o rodinné vzťahy, ale o vzťahy s tými, ktorých máme okolo seba, pod sebou, nad sebou, alebo len cez chodbu...

            Sedem poschodí, sedem nájomníkov, sedem osudov, anglický prejav s atraktívnymi dialektami, variabilná scéna, dynamická hudobná koláž a expresívne herectvo, to všetko prispelo k úžasnému kultúrnemu zážitku.

            Po predstavení mali žiaci na hodinách anglického jazyka možnosť pracovať s podporným materiálom. Vo forme gramatických, lexikálnych a posluchových cvičení k predstaveniu, si upevnili a precvičili novozískané vedomosti.

            Už teraz sa všetci tešíme na ďalšie predstavenie!

             

            p. uč. Andrea Gáborová

          • Dejepisná olympiáda - školské kolo

          •  

            Dnes 7.12. sa konalo školské kolo dejepisnej olympiády s hlavnou témou Hrady a zámky Slovenska. Okrem tejto časti si žiaci zmerali sily aj v dejinách Pribety a v dejepise svojho ročníka.

            Do okresného kola postupujú Denis Hornyik zo siedmeho ročníka a Karin Ludaš z ôsmeho ročníka.

             

            Gratulujeme!

             

            Mgr. Nikola Závodská

    • Kontakty

      • Základná škola, Pavilón B
      • 0911 063 627 - zborovňa 0911 229 743 - zástupcovňa
      • Školská ul. č. 26 94655 Pribeta Slovakia
      • 37867172
      • 2021674655
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje